Wykonanie



Jak zobaczyłam u Oczka tę zupęto już wiedziałam, że ją zrobię.
Koperkową lubię bardzo, a robię ją jako kartoflankę, z dodatkiem
koperku i zabielaną
śmietaną. Zmieniłam nieco przepis Oczka i potraktowałam jako danie poniedziałkowe, z wykorzystaniem niedzielnego rosołu i
ryżu, co mi został z obiadu.rosółsporo posiekanego
koperkuśmietanamięso z rosołupół szklanki ugotowanego
ryżujajkosól, pierz,
majeranek, zielona czubrycaObrane
mięso z rosołu miksujemy, ale nie na papkę, tylko do konsystencji mielonego. Dodajemy
ryż, wbijamy
jajko, przyprawiamy i wyrabiamy masę. Zostawiamy, żeby wchłonęła wszystko co trzeba na 15 min. Formujemy okrągłe pulpety wielkości
orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się z dodatkiem
koperku rosół, około 8-10 min. Na koniec zupę zabielamy
śmietaną, ile % lubimy.Zupa jest pyszna, pulpety rozpływają się w ustach a ich smak harmonizuje z
koperkową zupką. Smacznego !