Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja pasty do
chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota
bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten
serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat.Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia brakuje mi tylko solonego
koperku, którego dodawała babcia. Niestety od paru lat nie udaje mi się go spotkać w żadnym sklepie. Trzeba będzie chyba zrobić go samemu...
Składniki:350 g
białego sera4
jajka ugotowane na twardo2
pomidory obrane ze skórki4 łyżki
śmietany2 łyżki posiekanego
koperkusólWykonanie:
Jajka kroimy w drobną kostkę, ja wykorzystuję do tego urządzenie do krojenia
jajek w plasterki i układam w nim
jajko wzdłuż, a
potem w poprzek.
Pomidory również kroimy w małą kostkę.Do miski wkładamy
biały ser i rozgniatamy go ze
śmietaną, dodajemy pokrojone
jajka i
pomidory, solimy, dorzucamy
koperek i dokładnie mieszamy.