Oglądając dzisiejsze wpisy na blogach zauważyłam większość jabłkowych dań na słodko. Chcę zaproponować coś w innym klimacie. Lubię dodawać jabłka do sałatek i surówek , nawet do tych, do których z pozoru ono nie bardzo pasuje. Jedno małe jabłuszko dodane do sałatki jarzynowej lub z mięsem albo rybą nadaje jej świeżości a słodko-winny smak przełamuje ostre i dobrze się z nimi komponuje.Tym razem sałatka z wędzonej ryby ( miałam flądrę z domowej wędzarni od sąsiada z działki). Dodałam do niej kiszone ogórki i właśnie jabłko – to oraz trochę przypraw wystarczyło na smakowitą sałatkę.wędzona flądra2 kiszone ogórki1 duże winnejabłko2 łyżki oliwysólziołowa, pieprz świeżo zmielony, estragon, koperekRybę obrałam i rozdrobniłam. Ogórki i jabłko ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach. Wymieszałam wszystko z oliwą i przyprawiłam – soli dodałam odrobinę, bo ryba i ogórek są już słone. Wstawiłam do lodówki na pół godziny, żeby się „przegryzła”.Jak już wspomniałam, jabłko dodało świeżości sałatce i przełamało pikantny smak ryby i ogórka.Smacznego !