ßßß
U nas na targu pojawiły się brązowe pieczarki, bardziej aromatyczne niż te białe, o lekko leśnym zapachu. Bardzo mi przypadły do gustu i dodałam je do smażonego szpinaku . Zrobiłam do tego rzucane kluski i wyszło bardzo smakowite danie.kluski rzucane20 dkg brązowych pieczarekok. 30 dkg świeżego szpinakuduża cebulakawałek porałyżka mąki1/2 szklanki bulionu warzywnegoolej do smażeniasól, pieprz czarny i ziołowygałka muszkatołowa, tymianekNa oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, z dodatkiem pieprzu. Na osobnej patelni podsmażamy jedną warstwą pokrojone na plastry pieczarki. Do cebuli dodajemy najpierw plasterki pora, potem pokrojone niezbyt drobno liście szpinaku, etapami ( będą szybko zmniejszać objętość) i solimy, by nie straciły koloru, Gdy szpinak się usmaży, oprószamy to mąką, szybko mieszamy, rozprowadzamy zimnym bulionem warzywnym. Wrzucamy pieczarki, doprawiamy gałką muszkatołową i tymiankiem, ewentualnie dosalamy.Sos mieszamy z kluskami i wcinamy z apetytem, jak moi młodzi goście. Wyobraźcie sobie, że nastoletnia koleżanka mojej córki po raz pierwszy jadła szpinak !Smacznego !