ßßß
Przerabiam moje ogrodowe dynie na różny sposób. Część przepisów zostawiam sobie na październikowy Festiwal Dyni organizowany co roku przez Beę, ale kończy się akcja Warzywa w słodyczach i chcę do niej to ciasto dołączyć.A dynie jeszcze rosną – to zdjęcie sprzed kilkunastu dni, teraz ta już tak urosła, że pójdzie „pod nóż ” :
A wracając do ciasta – dynia sama w sobie jest mało wyrazista w smaku. W daniach wytrawnych dodaję do niej różne intensywne dodatki i przyprawy, szczególnie gałka muszkatołowa do nich pasuje. Do ciasta, które zrobiłam na bazie mojego często praktykowanego, szybkiego na oleju, dodałam łyżeczkę przyprawy do pierników i smak wpasował się w moje oczekiwania. Do ciasta dodałam dyniowe puree i wyszło bardzo wilgotne.3 jajka4 łyżki cukru½ szklanki oleju2 niepełne szklanki mąki3/4 szklanki puree dyniowego½ szklanki mlekałyżeczka przyprawy do pierników2 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka roztrzepać z cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać olej, mleko i puree dyniowe , następnie mąkę z proszkiem i przyprawę do pierników. Wymieszać wszystko dokładnie.Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w 180 C około 45 minut.Ciasto miało przyjemny jesienny smak i wilgotną konsystencję. Piernikowa przyprawa dobrze się komponowała ze smakiem dyni .Smacznego !