Wykonanie
Uwielbiam
dynię - mogłabym ją jeść codziennie - więc ...staram się to robić i wykorzystywać okazję , że sezon
dyniowy się zaczyna. Była zupa, placki więc czas na ciasto. Proste, szybkie, nieskomplikowane a jednocześnie pyszne- czegóż chcieć więcej w te zimne dni?- 4
jajka- 1,5 szklanki
cukru- 3 szklanki
mąki- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- solidna szklanka puree
dyniowego- pół szklanki
oleju- 3 łyżeczki
przyprawy do piernika
Jajka mieszamy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia- mieszamy. Na koniec dodajemy
dynię,
olej i
przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do formy tortowej 26cm, wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą i pieczemy ok. godziny w temp. 160C ( przy termoobiegu). Smacznego :)