Wykonanie
Przerabiam moje ogrodowe
dynie na różny sposób. Część przepisów zostawiam sobie na październikowy Festiwal Dyni organizowany co roku przez Beę, ale kończy się akcja Warzywa w słodyczach i chcę do niej to ciasto dołączyć.A
dynie jeszcze rosną – to zdjęcie sprzed kilkunastu dni, teraz ta już tak urosła, że pójdzie „pod nóż ” :
A wracając do ciasta –
dynia sama w sobie jest mało wyrazista w smaku. W daniach wytrawnych dodaję do niej różne intensywne dodatki i
przyprawy, szczególnie
gałka muszkatołowa do nich pasuje. Do ciasta, które zrobiłam na bazie mojego często praktykowanego, szybkiego na
oleju, dodałam łyżeczkę
przyprawy do pierników i smak wpasował się w moje oczekiwania. Do ciasta dodałam
dyniowe puree i wyszło bardzo wilgotne.3
jajka4 łyżki
cukru½ szklanki
oleju2 niepełne szklanki
mąki3/4 szklanki puree
dyniowego½ szklanki
mlekałyżeczka
przyprawy do pierników2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka roztrzepać z
cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać
olej,
mleko i puree
dyniowe , następnie
mąkę z proszkiem i
przyprawę do pierników. Wymieszać wszystko dokładnie.Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w 180 C około 45 minut.Ciasto miało przyjemny jesienny smak i wilgotną konsystencję.
Piernikowa przyprawa dobrze się komponowała ze smakiem dyni .Smacznego !