Wykonanie
Chlebek
cebulowy piekę dość często, bo to mój popisowy. Tym razem postanowilam dodać do niego nieco
ziół. Padło na
rozmaryn i pasujący moim zdaniem do niego –
majeranek. I to było to- chlebek wyszedł przepyszny !½ kg
mąki pszennej30 g
drożdży1, 5 szklanki letniej
wody2
cebuletrochę
olejułyżka
rozmarynułyżka
majerankułyżeczka
soli i mała
cukruNajpierw rozrobiłam
drożdże- roztarłam je z łyżeczką
cukru, dodałam ½ szklanki letniej
wody, posypałam
maką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Cebulę pokrojoną w półplasterki usmażyłam na
oleju, aż zmiękła i lekko przestudziłam. Do miski wsypałam
mąkę i
sól, dodałam wyrośnięte
drożdże i resztę letniej
wody, wymieszałam dokładnie , na koniec dalam
cebulę z
olejem i
zioła. Wyrabiałam ciasto około 10 min, uderzając ukośnie drewnianą łyżką. Odstawiłam je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod ściereczką. Po pół godzinie podwoiło objętość.Włożyłam je do natłuszczonej keksówki i poczekałam ok. 10 min, żeby ciasto w formie „ruszyło”( tak
mawia moja Mama). Wstawiłam do piekarnika na 200 C, po ok. 25 min dodałam jeszcze 20 C i po dziesięciu minutach był dobry.Chlebek był puszysty, kawalek zostawilam dla córki i po 3 dniach jeszcze był świeży. Lwia jego część została skonsumowana na imprezie imieninowej, oczywiście z domowym
smalcem i w towarzystwie małosolnych
ogórków. Smacznego !