ßßß
Chlebek cebulowy piekę dość często, bo to mój popisowy. Tym razem postanowilam dodać do niego nieco ziół. Padło na rozmaryn i pasujący moim zdaniem do niego – majeranek. I to było to- chlebek wyszedł przepyszny !½ kg mąki pszennej30 g drożdży1, 5 szklanki letniej wody2 cebuletrochę olejułyżka rozmarynułyżka majerankułyżeczka soli i mała cukruNajpierw rozrobiłam drożdże- roztarłam je z łyżeczką cukru, dodałam ½ szklanki letniej wody, posypałam maką i odstawiłam do wyrośnięcia.Cebulę pokrojoną w półplasterki usmażyłam na oleju, aż zmiękła i lekko przestudziłam. Do miski wsypałam mąkę i sól, dodałam wyrośnięte drożdże i resztę letniej wody, wymieszałam dokładnie , na koniec dalam cebulę z olejem i zioła. Wyrabiałam ciasto około 10 min, uderzając ukośnie drewnianą łyżką. Odstawiłam je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod ściereczką. Po pół godzinie podwoiło objętość.Włożyłam je do natłuszczonej keksówki i poczekałam ok. 10 min, żeby ciasto w formie „ruszyło”( tak mawia moja Mama). Wstawiłam do piekarnika na 200 C, po ok. 25 min dodałam jeszcze 20 C i po dziesięciu minutach był dobry.Chlebek był puszysty, kawalek zostawilam dla córki i po 3 dniach jeszcze był świeży. Lwia jego część została skonsumowana na imprezie imieninowej, oczywiście z domowym smalcem i w towarzystwie małosolnych ogórków. Smacznego !