Wykonanie
Mikołaj przyniósł mi w prezencie silikonową foremkę na muffinki, taką niedużą, na 6 babeczek. Na dodatek
mieści się swobodnie na talerzu mikrofalówki i o to mi chodziło – jak chcemy szybko zjeść coś słodkiego albo mamy niespodziewanych gości , to wystarczy kilkanaście minut ,no może dwadzieścia kilka i słodkości gotowe.Babeczki wychodzące z tej foremki mają śliczne kształty śniegowych gwiazdek. Wypróbowałam je już z Mikołaja , jako niespodziankę na podwieczorek. Bazą na ciasto był mój przepis na piernik
kawowy. Zrobiłam ich 12, na dwa
razy .1, 5 szklanki
mąki½ szklanki
cukru2łyżki płynnego
miodułyżka
kawy mielonejłyżka
kakao2/3 szklanki
mlekajajko1/3 szklanki
oleju2łyżeczki
przyprawy do piernikówczubata łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę,
kawę,
kakao,
przyprawę i
cukier mieszamy w misce z proszkiem, dodajemy stopniowo, mieszając łyżką ,
olej,
mleko i płynny
miód, na koniec wbijamy
jajko. Mieszamy dokładnie ale nie wyrabiamy, by nie wtłoczyć za dużo powietrza.Napełniamy foremki do muffinek nieco ponad połowę – z tej ilości ciasta starczy na dwie porcje.Wkładamy ostrożnie do mikrofalówki , najpierw na 3 minuty na 500 W,
potem na następne 3 na 600 W. Powinny być gotowe, jeśli ciasto się nie ścięło, wkładamy jeszcze na minutę i tak do skutku.Można je też upiec w piekarniku, w 180 C, około 15- 20 minut.Ja gorące wyjęłam od razu z foremki na deskę i tak wystudziłam, a foremkę napełniłam raz jeszcze i powtórzyłam proces- otrzymałam 12 ślicznych i pysznych muffinek.Piernikowo-
kawowe klimaty doskonale się nadały na mikołajkowy podwieczorek.Smacznego !