Wykonanie


Trwa
czekoladowy weekend, więc wymyśliłam coś łatwego do zrobienia a jednocześnie pysznego. To jedna z ulubionych w naszym domu form
słodyczy – domowa
czekolada ze starego przepisu bazującego na
kakaowej polewie. Tym razem wypełniona pokruszonymi
herbatnikami i zmielonymi
orzechami. a że otworzyłam niedawno
syrop akacjowy, to dla aromatu dodałam dwie łyżki.1/2 kostki
masła lub dobrej
margaryny1/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakaodwie łyżki
syropu akacjowego40 małych
herbatników1/2 szklanki zmielonych
orzechów ( miałam włoskie i ziemne)
Masło,
mleko,
cukier i
kakao wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu.
Herbatniki włożyłam do kuchennej ściereczki i potłukłam tłuczkiem do
mięsa. Część była w proszki, część w kawałkach i tak miało być. Po zdjęciu z ognia dolewamy do polewy
syrop akacjowy, wsypujemy zmielone
orzechy i pokruszone
herbatniki, mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Zastudzamy w dowolnym pojemniku, w temperaturze pokojowej,
potem możemy trzymać blok w lodówce. Ale długo tam nie pozostanie, bo jest pyszny i aromatyczny. Ja musiałam dobrze schować, bo robiłam wczoraj pod wieczór a zdjęcia chciałam zrobić w świetle dziennym. Po zrobieniu zdjęć rozszedł się błyskawicznie, już niewiele go zostało.Polecam wszystkim amatorom domowej
czekolady.Smacznego !