ßßß

Trwa czekoladowy weekend, więc wymyśliłam coś łatwego do zrobienia a jednocześnie pysznego. To jedna z ulubionych w naszym domu form słodyczy – domowa czekolada ze starego przepisu bazującego na kakaowej polewie. Tym razem wypełniona pokruszonymi herbatnikami i zmielonymi orzechami. a że otworzyłam niedawno syrop akacjowy, to dla aromatu dodałam dwie łyżki.1/2 kostki masła lub dobrej margaryny1/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru3 łyżki kakaodwie łyżki syropu akacjowego40 małych herbatników1/2 szklanki zmielonych orzechów ( miałam włoskie i ziemne)Masło, mleko, cukier i kakao wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu.Herbatniki włożyłam do kuchennej ściereczki i potłukłam tłuczkiem do mięsa. Część była w proszki, część w kawałkach i tak miało być. Po zdjęciu z ognia dolewamy do polewy syrop akacjowy, wsypujemy zmielone orzechy i pokruszone herbatniki, mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Zastudzamy w dowolnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, potem możemy trzymać blok w lodówce. Ale długo tam nie pozostanie, bo jest pyszny i aromatyczny. Ja musiałam dobrze schować, bo robiłam wczoraj pod wieczór a zdjęcia chciałam zrobić w świetle dziennym. Po zrobieniu zdjęć rozszedł się błyskawicznie, już niewiele go zostało.Polecam wszystkim amatorom domowej czekolady.Smacznego !