ßßß
Bardzo łatwe ciasto-krajanka z kaszy manny to propozycja dla tych, którzy mimo dochodzących zewsząd złowieszczych wiadomości o szkodliwości krowiego mleka, jeszcze z niego nie zrezygnowali. Jeśli wierzyć reklamom, co trzeci Polak w niewyjaśnionych okolicznościach, zupełnie zatracił zdolność trawienia laktozy i musi łykać pigułki przed każdym łykiem porannej latte. Nie należycie akurat do tej grupy? Świetnie! Zarezerwujcie sobie zatem 15 minut i zróbcie to ciasto. Potem należy je schłodzić (można np. zostawić na noc w lodówce), a następnie zjeść, popijając, a jakże, mlekiem. Smacznego! :)Składniki:1 l mleka1 szkl. kaszy manny1 szkl. cukru200 g masła3 łyżki kakao1 mały cukier waniliowysyrop smakowy (niekoniecznie)herbatniki- ilość zależy od wielkości blachyPrzygotowanie:1. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.2. Mleko, cukier, kakao, masło, cukier waniliowy, syrop smakowy wymieszać i zagotować.3. Do gotującego się płynu wsypać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować ok. 3-5 minut.4. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć drugą warstwą ciastek, dociskając je.5. Wystudzić, wstawić do lodówki aby ciasto stężało. Można polać polewą czekoladową, Kroić w prostokątne kawałki wielkości herbatnika.