Wykonanie
Bardzo łatwe ciasto-krajanka z
kaszy manny to propozycja dla tych, którzy mimo dochodzących zewsząd złowieszczych wiadomości o szkodliwości
krowiego mleka, jeszcze z niego nie zrezygnowali. Jeśli wierzyć reklamom, co trzeci Polak w niewyjaśnionych okolicznościach, zupełnie zatracił zdolność trawienia laktozy i musi łykać pigułki przed każdym łykiem porannej latte. Nie należycie akurat do tej grupy? Świetnie! Zarezerwujcie sobie zatem 15 minut i zróbcie to ciasto.
Potem należy je schłodzić (można np. zostawić na noc w lodówce), a następnie zjeść, popijając, a jakże,
mlekiem. Smacznego! :)Składniki:1 l
mleka1 szkl.
kaszy manny1 szkl.
cukru200 g
masła3 łyżki
kakao1 mały
cukier waniliowysyrop smakowy (niekoniecznie)
herbatniki- ilość zależy od wielkości blachyPrzygotowanie:1. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę
herbatników.2.
Mleko,
cukier,
kakao,
masło,
cukier waniliowy,
syrop smakowy wymieszać i zagotować.3. Do gotującego się płynu wsypać
kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować ok. 3-5 minut.4. Gorącą masę wyłożyć na
herbatniki, wyrównać, przykryć drugą warstwą
ciastek, dociskając je.5. Wystudzić, wstawić do lodówki aby ciasto stężało. Można polać
polewą czekoladową, Kroić w prostokątne kawałki wielkości
herbatnika.