ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 blok 15 minut
Passive Time
4 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 blok 15 minut
Passive Time
4 godziny
Blok czekoladowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 blok 15 minut
Passive Time
4 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 blok 15 minut
Passive Time
4 godziny
Składniki
1 kostka margaryny(około 250 g)
200 g cukru
500 ml mleka w proszku(około 2 szklanek)
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
300 g połamanych herbatników
3/4 szklanki bakalii(tu też ilość i rodzaj zależy od nas)
Porcje: blok
Sposób przygotowania
Do garnka (minimum 2l) wrzucamy margarynę, cukier, mleko i kakao. Podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny i połączenia się składników (należy uważać by nie przypalić masy i nie doprowadzić do wrzenia).
Masę odstawiamy z ognia i powoli dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając do momentu aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy by nie pokruszyć za bardzo herbatników. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (nie polecam folii aluminiowej bo ciężko się odkleja) keksówki. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/blok-czekoladowy