ßßß

To jedno z moich ulubionych ciast, robione według starego rodzinnego przepisu. W zależności od sezonu, z różnymi owocami. Tym razem jesiennie- z jabłkami i śliwkami. Klasyka, robiona przy okazji niemal każdej rodzinnej uroczystości.1/2 kg mąki30 g drożdży1/3 kostki masłaszklanka mleka3 jajka5 łyżek cukruszczypta soliłyżka smakowego alkoholu ( dałam wiśniówkę)kilka jablek i śliwekKruszonka : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąkiDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło oraz wiśniówkę. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wykładamy na natłuszczoną blachę, układamy na wierzchu pokrojone owoce.Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy po wierzchu. Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka. Smacznego !Placek ten dodaję do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisuzPierwszegoTłoczenia