Wykonanie
To jedno z moich ulubionych ciast, robione według starego rodzinnego przepisu. W zależności od sezonu, z różnymi
owocami. Tym razem jesiennie- z
jabłkami i
śliwkami. Klasyka, robiona przy okazji niemal każdej rodzinnej uroczystości.1/2 kg
mąki30 g
drożdży1/3 kostki
masłaszklanka
mleka3
jajka5 łyżek
cukruszczypta
soliłyżka
smakowego alkoholu ( dałam
wiśniówkę)kilka jablek i
śliwekKruszonka : 2 łyżki
masła, 3 łyżki
cukru, 4 łyżki
mąkiDrożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, dodać trochę letniego
mleka, posypać łyżką
mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego.
Jajka utrzepać z
cukrem, można dodać
cukru waniliowego.Do miski z
mąką i szczyptą
soli dodajemy wyrośnięte
drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy
jajka z
cukrem, wlewamy resztę letniego
mleka i stopione
masło oraz
wiśniówkę. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wykładamy na natłuszczoną blachę, układamy na wierzchu pokrojone
owoce.Z
mąki,
masła i
cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy po wierzchu. Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka. Smacznego !Placek ten dodaję do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisuzPierwszegoTłoczenia