ßßß
Dzisiejsza zupa z dyni to zupa wegetariańska ugotowana na warzywnym bulionie. Oczywiście nic trudnego ugotować zupę dyniowa na bulionie z mięsa… Zupa ma lekko wyczuwalny smak jabłka, imbiru i ostrej żółtej curry w proszku. Dla odważnych posypałam zupę rozgniecionymi płatkami wędzonej chili. Oto przepis:Zupa dyniowa krem z imbiremSkładniki:800 g dyni, pieczonej1 duża cebula2 jabłka2 cm świeżego imbiru2 łyżeczki curry w proszku3 łyżki oliwy1½ l bulionu, warzywnegosól do smakuwedzone płatki chili do posypania, opcjonalnieWykonanie:Cebule i imbir obierz i pokrój w kostkę. Usuń nasiona z jabłek i ze skórką pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie posypując curry. Dodaj pokrojoną, pieczoną dynię.Zalej całość bulionem i gotuj 10 minut.Do zupy można również wykorzystać świeżą dynię, wtedy okres gotowania będzie trochę dłuższy.Zmiksuj zupę w blenderze i wlej z powrotem do garka, podgrzej. Dopraw zupę solą i ewentualnie chili.Polecane przepisyMinestrone z dynia i jarmuzemZupa wegetariańska z czarnej fasoliZupa kalafiorowa po azjatyckuZupa meksykańska z quinoaPomidorowka z szypulkami