Fenkuł i seler! Nigdy bym nie pomyślała, że to taka smaczna i udana kombinacja. Zupa krem z fenkułu i selera szybko stała się jedną z moich ulubionych warzywnych zup. Bardzo delikatna w smaku zupa, którą doprawiłam kokosowąśmietanką jak w przypadku zupy kalafiorowej . Kokos i anyżowy smak fenkułu świetnie tu współgrają. Do tej zupy można skomponować różne dodatki jak feta, pestki dynii czy chociażby bułeczki z bazylią ostatnio przeze mnie prezentowane.Zupa krem z fenkułu i seleraSkładniki: na 2 porcje1 seler1 fenkuł1 cebula4 łyżki oliwy z oliwek1.2 l warzywnego wywarusól i pieprz do smaku100 ml śmietanki kokosowej, lekko ubitej50 g koziego sera typu feta2 łyżki pestek dyniipłatkichili, opcjonalnieWykonanie:Pokrój fenkuł i cebulę w piórka. Smaż na oliwie, aż cebula się lekko zrumieni. Dodaj pokrojony w kostkę seler i smaż jeszcze przez 2 minuty.Dodaj wywar do warzyw i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Zmiksuj zupę.Ubij kokosowąśmietankę i lekko wymieszaj z zupą. Podaj zupę z pokruszoną feta i uprażonymi pestkami dynii.Polecane przepisyZupa krem z zielonego groszkuMielone z bazylią i mozzarellaZupa dyniowa z serem cheddar