Wykonanie
Ostatnio natrafiłam na fajne przepisy na nadziewane portabello.
Grzyby bardzo lubię, więc zainspirowana innymi blogami postanowiłam takowe faszerowane portabello przyrządzić. Co powiecie na portabello nadziewane
czerwoną soczewicą i jarmużem? Super pyszne i łatwe w przyrządzeniu… Bardzo lubię takie szybkie nieskomplikowane przepisy, zwłaszcza teraz kiedy intensywnie pracuję. Idealne danie na kolację czy przekąska na ciepło . Ostatnio u mnie wegetariańsko …myślę, że Wy też lubicie odpocząć trochę od
mięsa.

Portabello to
grzyb spokrewniony z
pieczarką. Faktycznie przypomina dziko rosnącą
pieczarkę, ale jest o wiele od niej większy i bardziej mięsisty. Duży kapelusz można nafaszerować po brzegi, więc takie nadziewane portabello jest bardzo pożywne.

Składniki: na 2 porcje2 portabello100 ml drobnej
czerwonej soczewicy2
dymkiliście
jarmużu obrane z dwóch łodyg1 łyżka świeżego
tymianku1 łyżka
balsamicznego octusól i
pieprz do smaku3 łyżki
oliwy60 g
mozzarella
Ugotuj
soczewicę w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Obetnij stopki
grzybów oraz wydrąż część miąższu. Kapelusze
posól i posmaruj
oliwą. Pokrój drobno miąższ i podsmaż na
oleju z dodatkiem
soli i
pieprzu. Dodaj pokrojoną
dymkę i
jarmuż. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj
soczewicę. Podsmaż wszystko jeszcze przez 1minutę, dopraw
octem balsamicznym i
tymiankiem. Napełnij portabello kapelusze nadzieniem oral pkrojoną w kostkę
mozzarella. Zapiecz
grzyby w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut. Podaj portabello na ciepło.Polecane przepisyGrillowany
bakłażan z
jogurtowym sosemNadziewane
pieczarki na przekąskęPrzekąska z
pieczarekPrzepis na pizza bułeczkiPierożki francuskie z resztek obiadowych