ßßß Cookit - przepis na Portabello nadziewane soczewicą i jarmużem

Portabello nadziewane soczewicą i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio natrafiłam na fajne przepisy na nadziewane portabello. Grzyby bardzo lubię, więc zainspirowana innymi blogami postanowiłam takowe faszerowane portabello przyrządzić. Co powiecie na portabello nadziewane czerwoną soczewicą i jarmużem? Super pyszne i łatwe w przyrządzeniu… Bardzo lubię takie szybkie nieskomplikowane przepisy, zwłaszcza teraz kiedy intensywnie pracuję. Idealne danie na kolację czy przekąska na ciepło . Ostatnio u mnie wegetariańsko …myślę, że Wy też lubicie odpocząć trochę od mięsa.
Portabello to grzyb spokrewniony z pieczarką. Faktycznie przypomina dziko rosnącą pieczarkę, ale jest o wiele od niej większy i bardziej mięsisty. Duży kapelusz można nafaszerować po brzegi, więc takie nadziewane portabello jest bardzo pożywne.
Składniki: na 2 porcje
2 portabello
100 ml drobnej czerwonej soczewicy
2 dymki
liście jarmużu obrane z dwóch łodyg
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka balsamicznego octu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
60 g mozzarella
Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Obetnij stopki grzybów oraz wydrąż część miąższu. Kapelusze posól i posmaruj oliwą. Pokrój drobno miąższ i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj pokrojoną dymkę i jarmuż. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj soczewicę. Podsmaż wszystko jeszcze przez 1minutę, dopraw octem balsamicznym i tymiankiem. Napełnij portabello kapelusze nadzieniem oral pkrojoną w kostkę mozzarella. Zapiecz grzyby w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut. Podaj portabello na ciepło.
Polecane przepisy
Grillowany bakłażan z jogurtowym sosem
Nadziewane pieczarki na przekąskę
Przekąska z pieczarek
Przepis na pizza bułeczki
Pierożki francuskie z resztek obiadowych
Źródło:http://codojedzenia.pl/zapiekane-portabello-nadziewane-soczewica-i-jarmuzem