Wykonanie
Próbowaliście
czekoladę z odrobiną chili? Jeśli nie to polecam domowej roboty
trufle czekoladowe z
żurawiną i
chili . Jakoś długo nie mogłam się przekonać do
chili w słodkich wyrobach, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Nie żałuję, bo takie
trufle lekko ostrawe są przepyszne. W sam na raz na rozgrzewkę w taką beznadziejną pogodę jak dzisiaj.U Was też tak szaro i ponuro? Najpierw pada śnieg,
potem deszcz. Szklanka na drogach, skrobanie samochodu…a o rowerze to
mogę teraz tylko pomarzyć…No ale ponoć, ponoć święta będą śnieżne u nas, więc trochę lżej na duchu.

A tym czasem raczę się świeżo zrobionymi
truflami i jest mi bardzo błogo na duszy.Składniki: na 20
trufli75 ml
śmietanki150 g
czekolady, 70%
kakao1 łyżka
mioduodrobina
chili u mnie super ostra2 łyżki posiekanej
suszonej żurawinykakao do obtoczenia
trufliWykonanie:Wlej
śmietankę do małego rondelka wraz z
miodem i doprowadź do wrzenia.Dodaj połamaną
czekoladę i
chili, mieszaj aż
czekolada się rozpuści. Dodaj drobno pokrojoną
żurawinę, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.Do formowania
trufli najlepiej załóż cienkie gumowe rękawiczki. Formuj małe kulki i obtocz je obficie w
kakao. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Na święta zawsze robię domowe
słodycze z
czekoladą czy
szafranowy fudge, a po świętach kiedy zostają resztki ciasta na przykład piernika warto zrobić bajaderki .Polecane przepisyBajaderki piernikowe z dulce de lecheSnickers bez pieczeniaWypieki bez pieczenia – kuleczki
czekolado owsiankowe z
malibuPomarańczowy budyń na deser