ßßß
A tym czasem raczę się świeżo zrobionymi truflami i jest mi bardzo błogo na duszy.Składniki: na 20 trufli75 ml śmietanki150 g czekolady, 70% kakao1 łyżka mioduodrobina chili u mnie super ostra2 łyżki posiekanej suszonej żurawinykakao do obtoczenia trufliWykonanie:Wlej śmietankę do małego rondelka wraz z miodem i doprowadź do wrzenia.Dodaj połamaną czekoladę i chili, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj drobno pokrojoną żurawinę, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.Do formowania trufli najlepiej załóż cienkie gumowe rękawiczki. Formuj małe kulki i obtocz je obficie w kakao. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Na święta zawsze robię domowe słodycze z czekoladą czy szafranowy fudge, a po świętach kiedy zostają resztki ciasta na przykład piernika warto zrobić bajaderki .Polecane przepisyBajaderki piernikowe z dulce de lecheSnickers bez pieczeniaWypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibuPomarańczowy budyń na deser