ßßß
Inspiracja z bloga Trufla.(Przepis zmodyfikowałam o dodatki)100g czekolady o zaw. kakao 70%(dałam pół 78% i pół 70% ze skórką pomarańczową)80ml śmietanki 36-38%tł. w temp pokojowej10g masłałyżeczka skórki otartej z pomarańczymała szczypta płatków soli morskiej2-3 krople soku z cytrynydo obtoczenia: niesłodzone kakao w proszku
Czekoladę rozpuścić na parze, wciąż mieszając trzepaczką balonową.Dodać masło i mieszać, aż czekolada je wchłonie.Garnek zdjąć z ognia, ale miskę pozostawić na garnku.Następnie dodawać śmietankę, partiami, wciąż mieszając,gdy czekolada wchłonie śmietankę, dodać następną jej część.Wciąż mieszając trzepaczką, dodać skórkę pomarańczową, odrobinę płatków soli morskiej i kilka kropli soku z cytryny.Masę przelać do plastikowego pudełka na żywność i chłodzić, aż masa stężeje.Zastygłą masę nabierać łyżeczką, łyżką do wykrajania kulek z melona lub mini łyżką do lodów.Szybko i niezbyt dokładnie formować kuleczki i przerzucać na tacę lub głęboki talerz wysypany przesianym kakao. Obtoczyć w kakao i wtedy ponownie uformować nadając ładny kształt, odstawić do schłodzenia.Z tych proporcji wychodzi ok. 13-14 trufli.Przechowywać w lodówce.