Wykonanie
Witam serdecznie tym razem z Polski. Przyjechałam na parę dni do rodziny. Ku mojej uciesze pojawiły się już
truskawki . W związku z tym postanowiłam dzisiaj przygotować dla Was przepis na
truskawkowy curd . Bardzo lubię
curd, bo można go dodać do różnych deserów, naleśników,
bezy czy jako krem do ciasta.Przyrządzić
curd to bardzo prosta sprawa, ale trzeba
curd gotować na parze bo inaczej będzie jajecznica. Najlepiej gotować
curd w małych porcjach według przepisu poniżej zamieszczonego.

Przepis na
truskawkowy curdSkładniki:Około 0 , 75 lskórka otarta i sok z 1 małej
cytryny500 g
truskawek, oczyszczone400 g
cukru100 g
masła4
jajka
Pokrój
truskawki w kostkę i uduś w rondelku przez około 5 – 10 minut. Zmiksuj i ewentualnie przetrzyj przez sito (ja tego nie robiłam).Ustaw miskę na parze i ubij lekko
jajka z
cukrem. Dodaj
masło i mieszaj cały czas. Dodaj teraz zmiksowane
truskawki i dokładnie wymieszaj. Przelej
curd do słoików, zakręć i odwróć do góry nogami. Tak przygotowany
curd może stać w lodówce do 3 tygodni.Polecane przepisyDomowy
sok malinowyKonfitura z
borówki brusznicy
Gruszki w zalewie szafranowej
Konfitura z
czerwonej cebuliMoje
ogórki małosolne