ßßß
Przepis na truskawkowy curdSkładniki:Około 0 , 75 lskórka otarta i sok z 1 małej cytryny500 g truskawek, oczyszczone400 g cukru100 g masła4 jajka
Pokrój truskawki w kostkę i uduś w rondelku przez około 5 – 10 minut. Zmiksuj i ewentualnie przetrzyj przez sito (ja tego nie robiłam).Ustaw miskę na parze i ubij lekko jajka z cukrem. Dodaj masło i mieszaj cały czas. Dodaj teraz zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszaj. Przelej curd do słoików, zakręć i odwróć do góry nogami. Tak przygotowany curd może stać w lodówce do 3 tygodni.Polecane przepisyDomowy sok malinowyKonfitura z borówki brusznicyGruszki w zalewie szafranowejKonfitura z czerwonej cebuliMoje ogórki małosolne