Wykonanie
Obiecałam kiedyś przepis na chiapati . Nigdy nie
mogę zdążyć zrobić zdjęcia, bo podpłomyki chiapati są bardzo popularne u nas w domu. Przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Przepis jest wypróbowany już wiele
razy i z doświadczenia
mogę powiedzieć, że chiapati są naprawdę dobre i łatwe w wykonaniu. Piekę je na patelni, a ostatnio na granitowej. Tajemnicą jest aby placki na chiapati jak najcieniej rozwałkować i piec na bardzo rozgrzanej patelni.

Chiapati świetnie pasuje do różnego rodzaju gęstych gulaszy czy
curry . Upieczony chiapati należy szybko owinąć w ściereczkę i włożyć do
torebki, ponieważ szybko obsychają i stają się twarde.Przepis na chiapatiSkładniki: na 10 chiapati o średnicy 20 cm200 ml orkiszowej
mąki, pełnoziarnistej200 ml
mąki pszennej175 ml wrzątku2 łyżki
oliwy¾ łyżeczki
soli
Wymieszaj
mąki z
solą. Dodaj wrzątek i
oliwę i zmiksuj do połączenia. Następnie rękoma zagnieć ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale nie klejące, aby mogło się rozwałkować bez podsypywania
mąki.
Owiń folią i pozostaw na 30 minut. Podziel ciasto na 10 porcji, około 50 gram każda i rozwałkuj na 10 placków o średnicy 20 cm. Piecz chiapati na rozgrzanej patelni po obu stronach około 30 sekund po każdej. Wyrastające pęcherze przyciśnij przez papierowy ręcznik. Każdy upieczony chiapati od razu
owiń ściereczką i włóż do foliowej
torebki, aby się nie zeschły.Polecane przepisyPodpłomyki do grilla
Chlebki podpłomyki z
ciecierzycąPodpłomyki naan z
masłem czosnkowymPuszysty naan z
czarnuszkąChleb pszenno żytni na zakwasie