ßßß Cookit - przepis na Przepis na chiapati

Przepis na chiapati

nazwa

Wykonanie

Obiecałam kiedyś przepis na chiapati . Nigdy nie mogę zdążyć zrobić zdjęcia, bo podpłomyki chiapati są bardzo popularne u nas w domu. Przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Przepis jest wypróbowany już wiele razy i z doświadczenia mogę powiedzieć, że chiapati są naprawdę dobre i łatwe w wykonaniu. Piekę je na patelni, a ostatnio na granitowej. Tajemnicą jest aby placki na chiapati jak najcieniej rozwałkować i piec na bardzo rozgrzanej patelni.
Chiapati świetnie pasuje do różnego rodzaju gęstych gulaszy czy curry . Upieczony chiapati należy szybko owinąć w ściereczkę i włożyć do torebki, ponieważ szybko obsychają i stają się twarde.
Przepis na chiapati
Składniki: na 10 chiapati o średnicy 20 cm
200 ml orkiszowej mąki, pełnoziarnistej
200 ml mąki pszennej
175 ml wrzątku
2 łyżki oliwy
¾ łyżeczki soli
Wymieszaj mąki z solą. Dodaj wrzątek i oliwę i zmiksuj do połączenia. Następnie rękoma zagnieć ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale nie klejące, aby mogło się rozwałkować bez podsypywania mąki. Owiń folią i pozostaw na 30 minut. Podziel ciasto na 10 porcji, około 50 gram każda i rozwałkuj na 10 placków o średnicy 20 cm. Piecz chiapati na rozgrzanej patelni po obu stronach około 30 sekund po każdej. Wyrastające pęcherze przyciśnij przez papierowy ręcznik. Każdy upieczony chiapati od razu owiń ściereczką i włóż do foliowej torebki, aby się nie zeschły.
Polecane przepisy
Podpłomyki do grilla
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Podpłomyki naan z masłem czosnkowym
Puszysty naan z czarnuszką
Chleb pszenno żytni na zakwasie
Źródło:http://codojedzenia.pl/przepis-na-chiapati