Wykonanie
Do
indyjskich potraw b ardzo lubię tradycyjne indyjskie
chlebki, a szczególnie przypadły mi do gustu
chlebki naan. Zazwyczaj kupuję je gotowe, są dość smaczne i wystarczy je jedynie podgrzać, lub zamawiam w restauracjach/take-away'ach, te są pyszne! Nigdy jednak nie piekłam ich sama, choć nosiłam się z tym od dawana. Zagniecenie ciasta, następnie jego wyrośnięcie i upieczenie zajmuje trochę czasu, na co zazwyczaj nie mam czasu, a decydując się na danie indyjskie, robię je ponieważ wiem, że jest ono stosunkowo szybkie w przygotowaniu, czyli idealnie nadaje się na szybki obiad po powrocie z pracy. W końcu jednak zmobilizowałam się i postanowiłam je zrobić. Wykonanie
chlebków naan nie jest skomplikowane, ale na ich przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu, ze względu na wyrastanie ciasta.
Chlebki naan razem ze mną upiekli w ramach wspólnego gotowania:Dobromiła, Mirabelka,, M eggie i Bartoldzik .

280g
mąki przennej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
suszonych drożdży1 łyżeczka nasion
czarnuszki2 łyżeczki suszonej
kolendry4 czubate łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki klarowanego
masła - roztopionego2 ząbki
czosnkuW miseczce dokładnie wymieszać
jogurt z
drożdżami, odstawić na 15 minut.W misce wymieszać
mąkę z
solą,
czarnuszką i połową
kolendry. Dodać
jogurt i roztopione
masło, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę, umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.Piekarnik nagrzać do 230st C.Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko posypaną
mąką i podzielić na trzy równe części i uformować kule. Rozwałkować je na kształt
łezki o grubości 5-8mm, posmarować wyciśniętym przez praskę
czosnkiem.Umieścic rozwałkowane placki w piekarniku i piec przez kilka minut aż urosną, zorbią się puszyste i lekko zbrązowieją na wierzchu. Wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym
masłem i natychmiast podawać.

Smacznego!