ßßß Cookit - przepis na Chlebek naan

Chlebek naan

nazwa

Wykonanie

Do indyjskich potraw b ardzo lubię tradycyjne indyjskie chlebki, a szczególnie przypadły mi do gustu chlebki naan. Zazwyczaj kupuję je gotowe, są dość smaczne i wystarczy je jedynie podgrzać, lub zamawiam w restauracjach/take-away'ach, te są pyszne! Nigdy jednak nie piekłam ich sama, choć nosiłam się z tym od dawana. Zagniecenie ciasta, następnie jego wyrośnięcie i upieczenie zajmuje trochę czasu, na co zazwyczaj nie mam czasu, a decydując się na danie indyjskie, robię je ponieważ wiem, że jest ono stosunkowo szybkie w przygotowaniu, czyli idealnie nadaje się na szybki obiad po powrocie z pracy. W końcu jednak zmobilizowałam się i postanowiłam je zrobić. Wykonanie chlebków naan nie jest skomplikowane, ale na ich przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu, ze względu na wyrastanie ciasta.
Chlebki naan razem ze mną upiekli w ramach wspólnego gotowania:
Dobromiła, Mirabelka,, M eggie i Bartoldzik .
280g mąki przennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka nasion czarnuszki
2 łyżeczki suszonej kolendry
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki klarowanego masła - roztopionego
2 ząbki czosnku
W miseczce dokładnie wymieszać jogurt z drożdżami, odstawić na 15 minut.
W misce wymieszać mąkę z solą, czarnuszką i połową kolendry. Dodać jogurt i roztopione masło, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę, umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 230st C.
Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką i podzielić na trzy równe części i uformować kule. Rozwałkować je na kształt łezki o grubości 5-8mm, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Umieścic rozwałkowane placki w piekarniku i piec przez kilka minut aż urosną, zorbią się puszyste i lekko zbrązowieją na wierzchu. Wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym masłem i natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/08/chlebek-naan.html