Wykonanie
Pierogi z
jagodami to pewnie ulubione danie latem w wielu domach. Uwielbiam pierogi wszelakiej
maści, a wczoraj przyrządziłam pierogi z
jagodami i
serkiem ricotta . Pierogi zjedliśmy na deser z
bitą śmietaną i ekstra porcją świeżych
jagód.

Składniki: na około 50 pierogówciasto na pierogi, według tego przepisu na pierogi250 g
serka ricotta1
żółtko1 łyżka
ziemniaczanej mąki4- 5 łyżek
cukru700 ml + 300 ml do posypania

Z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Pozostaw na 10 minut, a następnie rozwałkuj na 3 cienkie placki. Wykrój okrągłe placuszki, u mnie o średnicy 10 cm. Wymieszaj
serek z
żółtkiem,
cukrem i
ziemniaczaną mąką. Na każdy placuszek połóż po łyżce nadzienia i
sklej pierogi. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię
wody, około 3 minut.Wyjmij ugotowane pierogi na opłukany zimną
wodą półmisek. Jak pierogi
będę suche odwróć je i przenieś na suchy półmisek. Ostudzone pierogi podaj z
bitą śmietaną i
jagodami.Polecane przepisyNakleilam osiemdziesiat a Wy?Kruche pierogi z
grzybamiPierogi ,my
loveSmaczne pierogi z
truskawkami na słodko