ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami i ricottą

Pierogi z jagodami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Pierogi z jagodami to pewnie ulubione danie latem w wielu domach. Uwielbiam pierogi wszelakiej maści, a wczoraj przyrządziłam pierogi z jagodami i serkiem ricotta . Pierogi zjedliśmy na deser z bitą śmietaną i ekstra porcją świeżych jagód.
Składniki: na około 50 pierogów
ciasto na pierogi, według tego przepisu na pierogi
250 g serka ricotta
1 żółtko
1 łyżka ziemniaczanej mąki
4- 5 łyżek cukru
700 ml + 300 ml do posypania
Z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Pozostaw na 10 minut, a następnie rozwałkuj na 3 cienkie placki. Wykrój okrągłe placuszki, u mnie o średnicy 10 cm. Wymieszaj serek z żółtkiem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Na każdy placuszek połóż po łyżce nadzienia i sklej pierogi. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię wody, około 3 minut.
Wyjmij ugotowane pierogi na opłukany zimną wodą półmisek. Jak pierogi będę suche odwróć je i przenieś na suchy półmisek. Ostudzone pierogi podaj z bitą śmietaną i jagodami.
Polecane przepisy
Nakleilam osiemdziesiat a Wy?
Kruche pierogi z grzybami
Pierogi ,my love
Smaczne pierogi z truskawkami na słodko
Źródło:http://codojedzenia.pl/pierogi-z-jagodami-i-ricotta