ßßß
Składniki: na około 50 pierogówciasto na pierogi, według tego przepisu na pierogi250 g serka ricotta1 żółtko1 łyżka ziemniaczanej mąki4- 5 łyżek cukru700 ml + 300 ml do posypania
Z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Pozostaw na 10 minut, a następnie rozwałkuj na 3 cienkie placki. Wykrój okrągłe placuszki, u mnie o średnicy 10 cm. Wymieszaj serek z żółtkiem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Na każdy placuszek połóż po łyżce nadzienia i sklej pierogi. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię wody, około 3 minut.Wyjmij ugotowane pierogi na opłukany zimną wodą półmisek. Jak pierogi będę suche odwróć je i przenieś na suchy półmisek. Ostudzone pierogi podaj z bitą śmietaną i jagodami.Polecane przepisyNakleilam osiemdziesiat a Wy?Kruche pierogi z grzybamiPierogi ,my loveSmaczne pierogi z truskawkami na słodko