Pannacotta to bardzo prosty deser, który można przygotować na wiele sposobów. Tu na blogu co prawda pierwszy przepis na pannacotta, ale tylko dlatego, że nigdy przedtem nie zdążyłam sfotografować deseru. Dzisiaj mi się udało, a pannacotta wyszła niezwykle smaczna, kokosowa z ananasem.Kokosowa pannacotta z ananasemSkładniki:200 ml kokosowego mleka200 ml śmietanki75 g cukru2 listki żelatyny ( 1łyżeczka w proszku)Karmelizowany ananas1 ananas1 łyżka masła2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka soku z limonki1 łyżka malibuWykonanie:Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez pół godziny.Zagotuj mleko kokosowe,śmietankę i cukier. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.Przelej pannacotta do miseczek lub filiżanek jak u mnie i wstaw do lodówki na dwie godziny.Podgrzej masło z cukrem w rondelku, dodaj pokrojony ananas i sok z limonki. Na koniec wlej likier. Podaj pannacottę z karmelizowanym ananasem.Polecane przepisyPomarańczowybudyń na deserWypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibuDeser gino…jeszcze więcej jeżynPyszny deser na sobotni wieczór