Wykonanie

Przepraszam, przepraszam, przepraszam! Zapomniałam o publikacji, przyznaje się bez bicia.Ale dzisiaj, ostatni egzamin, ostatni dzień sesji (i zaliczony egzamin na 5, więc możecie gratulować) :) W szale planowania
alkoholowych wypadów zupełnie wypadło mi z głowy, że godzinę temu miałam dodać
rybę.Tak więc nie przedłużam i zostawiam Was z jedzeniem, które dobrze smakuje na kacu. Takim małym kacu.Inne propozycje na fish'n'chips mają: Dobromiła,Emma,Tomek .Przepis na 2 porcje:
ryba250g
filetu z białej ryby (u mnie
mintaj)1/2 łyżeczki
curry1 łyżka
zarodków pszennychszczypta
pieprzuszczypta
ostrej paprykiWszystkie składniki dokładnie zmiksować. Uformować z pulpy 4 długie paluszki.4 łyżki
bułki tartej4 łyżki
wiórków kokosowych1
białkoszczypta
soliWidelcem wymieszać
białko z
solą.
Bułkę wymieszać z wiórkami. Paluszki
rybne obtoczyć kolejno w
białku i
bułce. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczone
ziemniaki4 średnie
ziemniakiszczypta:
solipieprzurozmarynu2 łyżki
oleju rzepakowegoZiemniaki obrać, gotować przez 15 minut. Następnie trochę ostudzić, pokroić w plastry*. Rozłożyć na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Polać
olejem, posypać
solą,
pieprzem,
rozmarynem.Piec w 190 C przez 20 minut, następnie dodać do
ziemniaków paluszki
rybne i piec jeszcze 15 minut.*Wiem,
chips to frytki, ale nie mam doświadczenia z pieczeniem
ziemniaków i nie chciałam ryzykować obiadem. Jeżeli chcecie, możecie pokroić
ziemniaki w słupki.