ßßß
PRZEPIS:SKŁADNIKI:250 g (na sypko) soczewicy NAMACZAMY PRZEZ NOC W WODZIE1 brokuł1 papryka1 cebula2 średniej wielkości marchewki200 g pieczarekprzyprawy: przecier z ostrych papryczek, curry, sól
1. Soczewicę gotujemy około 40 minut. Ja zalałam na 1 porcję soczewicy 2 porcje wody i jak było za mało to dolewałam. PAMIĘTAJ: nie sól soczewicy podczas gotowania, bo to spowoduje, że będzie twarda.2. Wszystkie warzywa kroimy w dowolnej wielkości kawałki i dorzucamy do gotującej się soczewicy.
3. Jak warzywa będą już miękkie, odlewamy chochelką wodę, 1/3 soczewicy z marchwią, cebulą. Jak wpadną pieczarki i brokuł, to nic nie szkodzi. Odłożone części blenderujemy. Dodajemy z powrotem do całości. Doprawiamy curry, solą i przecierem z papryczek.
Podajemy z ryżem. Ja wykorzystałam mój ulubiony-mieszanka basmati z dzikim
... i GOTOWE !!!