Wykonanie
Naszła mnie chęć na
ciecierzycę i kuchnię indyjską, zatem połączyłam jedno z drugim i zrobiłam taki oto sos z
ciecierzycy :)

PRZEPIS:SKŁADNIKI:250 g (na sypko)
soczewicy NAMACZAMY PRZEZ NOC W WODZIE1
brokuł1
papryka1
cebula2 średniej wielkości
marchewki200 g
pieczarekprzyprawy: przecier z
ostrych papryczek,
curry,
sól
1.
Soczewicę gotujemy około 40 minut. Ja zalałam na 1 porcję
soczewicy 2 porcje
wody i jak było za mało to dolewałam. PAMIĘTAJ: nie
sól soczewicy podczas gotowania, bo to spowoduje, że będzie twarda.2. Wszystkie warzywa kroimy w dowolnej wielkości kawałki i dorzucamy do gotującej się
soczewicy.


3. Jak warzywa będą już miękkie, odlewamy chochelką
wodę, 1/3
soczewicy z marchwią,
cebulą. Jak wpadną
pieczarki i
brokuł, to nic nie szkodzi. Odłożone części blenderujemy. Dodajemy z powrotem do całości. Doprawiamy
curry,
solą i przecierem z papryczek.

Podajemy z
ryżem. Ja wykorzystałam mój ulubiony-mieszanka basmati z dzikim

... i GOTOWE !!!
