Wykonanie
Oto obiecany przepis na tradycyjne polskie danie, czyli gołąbki :) Od razu muszę się przyznać, że robiłam samodzielnie pierwszy raz w życiu :)....no i wyszły baaardzo smaczne. Nie dodałam niczego co by zawierało
pomidory czyli np. przecieru, tylko dlatego, że mój mąż jest uczulony na
pomidory. Zatem jeśli chcecie, to śmiało możecie dodać przecier lub zrobić jakiś
sos pomidorowy :)

Jeden gołąbek waży około 150 g zawiera około:Energia: 170 kcal
Białka: 10 gTłuszcze: 8 gWęglowodany: 16 gBłonnik: 3 gPRZEPIS:SKŁADNIKI:10 liści
kapusty włoskiej500 g
mięsa mielonego wieprzowego (może być drobiowe)0,5 szklanki
białego ryżu (na sypko)1 duża
cebula1 łyżeczka przecieru z
ostrych papryczekprzyprawy:
pieprz ziołowy,
pieprz czarny,
sól,
majeranek, kilka kulek
ziela angielskiego, 1 duży ząbek
czosnku
1.
Ryż parujemy w 1 szklance wrzącej
wody
2. Liście odcinamy, pozbawiamy ich twardych części i zalewamy wrzącą
wodą. Odstawiamy na około 10 minut pod przykryciem.


3.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Możemy udusić.

4. Uparowany
ryż mieszamy z
mięsem,
cebula,
pieprzem ziołowym,
pieprzem czarnym i
solą do smaku. Ilość wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy.

5. Nakładamy farsz na liście i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym lub garnku. Kładziemy kilka
liści laurowych, kulek
ziela angielskiego i pokrojonego w plasterki
czosnku. Zalewamy około 0,5 szklanką
wody. Możemy położyć
masło na wierzch. Przykrywamy i dusimy w piekarniku w 180 st. C około 1 godzinę.


....i GOTOWE !!!
