Wykonanie
Wszyscy tak bardzo boją się w swojej diecie
ziemniaków zwłaszcza, kiedy planują zredukować swoją masę ciała. Ale nie prawdą jest, że to
ziemniaki tuczą. Oczywiście spożywane w nadmiarze np codziennie tak samo jak
kasze,
ryże i
makarony będą przyczyniały się do zwiększania kaloryczności naszej diety zwłaszcza jeśli dieta nie jest urozmaicona i posiłki nie są spożywane regularnie zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania....no i wreszcie, to nie prawda, ze są bardzo kaloryczne, bo 100g
ziemniaków dostarcza około 77 kcal. Są lekko strawne i mają właściwości zasadotwórcze, dzięki
czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm
mięsa, z którym je zwykle podajemyZatem nie bójcie się jeść
ziemniaków jeśli wasza dieta jest urozmaicona i stosujecie się do zasad racjonalnego odżywiania.A co dobrego kryją w sobie ziemniaki?witaminy z grupy B: B1, B2, B6,wit. PP oraz wit. Csą dobrym źródłem
białka, to własnie
białko ziemniaków jest najwartościowszym
białkiem spośród
białek roślinnychsą dobrym źródłem potasumagnezbłonnik
PRZEPIS:Składniki:1 kg ziemniaczków
przyprawy:
pieprz,
papryka,
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskie,
sól1. Myjemy dokładnie
ziemniaki i parujemy w mundurkach na parowarze lub w małej ilości
wody, aż do momentu kiedy zaczynają być miękkie, ale nie do końca uparowane
2. Kroimy na ćwiartki lub na połówki
3. Posypujemy
ziołami. Możemy skropić odrobiną
oliwy. Dokładnie mieszamy.
4. Wykładamy na blachę do pieczenia
...i pieczemy w 200st. C przez około 20 minut.
Ja podałam z
mięsem i surówką :)