Wykonanie
            Cześć =) 
Filety z piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych 
mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi 
smakami. Aby 
mięso z piersi pozostało smakowite, należy dobrze przypilnować, by go nie przesuszyć, o co nietrudno, zważywszy na jego chudość. Filety z piersi w całości, czy to pieczone, czy smażone, potrzebują nie więcej, niż 20-30 minut obróbki cieplnej, w zależności od ich wielkości oraz temperatury.Dziś zapraszam na filety z 
piersi z kurczaka grillowane, w tym przypadku na patelni grillowej, ale równie dobrze sprawdza się grill plenerowy. Aby nasze 
mięso zachowało soczystość oraz nabrało dobrego smaku, należy zamarynować je przez kilka godzin w 
oliwie z innymi dodatkami.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania grillowanych 
filetów z piersi kurczaka, ponieważ naprawdę warto!


A to 
filet z piersi kurczaka w wykonaniu Agnieszki:

Potrzebne będą (na 1-2 porcje)- 1-2 
filety z piersi kurczaka- 1 łyżka 
oliwy z oliwek- ulubione 
przyprawy ziołowe, np. 
zioła prowansalskie, 
zioła do drobiu, lub pojedyncze 
zioła własnej kompozycji lub np. 
papryka (około łyżeczki)- 
sól i 
pieprzSposób wykonania:1) W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej pierś, maczając ją w marynacie z obu stron.2) Marynujemy kilka godzin, z czego ostatnią w temperaturze pokojowej.3) Grillujemy na dobrze nagrzanej patelni grillowej po 10-15 minut z każdej strony. 
Mięso jest gotowe, gdy temperatura wewnątrz najgrubszej części osiągnie 80 stopni C.4) Podajemy z dowolnymi dodatkami warzywnymi.



Smacznego =)
