Wykonanie
            Cześć =) 
Piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych 
mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi 
smakami. Aby 
mięso z piersi pozostało smakowite, należy dobrze przypilnować, by go nie przesuszyć, o co nietrudno, zważywszy na jego chudość. Filety z piersi w całości, czy to pieczone, czy smażone, potrzebują nie więcej, niż 20-30 minut obróbki cieplnej, w zależności od ich wielkości oraz temperatury.Dziś zapraszamy na 
piersi z kurczaka grillowane, w tym przypadku na patelni grillowej, ale równie dobrze sprawdza się grill plenerowy. Aby piersi zachowały soczystość oraz nabrały dobrego smaku, należy zamarynować je przez kilka godzin w 
oliwie z innymi dodatkami. W tym przepisie polecamy marynatę z delikatnie 
cytrusową nutą, gdyż smaki 
cytrusowe bardzo dobrze komponują się i orzeźwiają smak drobiu.

Potrzebne będą (na 1-2 porcje)- 1 
pierś z kurczaka, bez skóry i kości (filet)- 1 łyżka 
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka 
soku z cytryny lub 
limonki- ulubione 
przyprawy ziołowe, np. 
zioła prowansalskie, 
zioła do drobiu, lub pojedyncze 
zioła własnej kompozycji (ok. łyżeczka)- 
sól i 
pieprzSposób wykonania:1) W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej pierś, maczając ją w marynacie z obu stron.2) Marynujemy kilka godzin, z czego ostatnią w temperaturze pokojowej.3) Grillujemy na dobrze nagrzanej patelni grillowej po 10-15 minut z każdej strony. 
Mięso jest gotowe, gdy temperatura wewnątrz najgrubszej części osiągnie 80 stopni C.4) Podajemy dowolnymi dodatkami warzywnymi, jak np. widoczny na zdjęciu ratatouille.Smacznego =)Agnieszka
