Wykonanie
Dobrze pamiętam pierwsze
chrupkie pieczywo, które
jadłam z wgłębieniami, bądź falami które zawierały. Reklamy towarzyszące pojawieniu się w sklepach chrupkich "blatów" nawoływała Polski do odchudzania i obiecywała szybką utratę wagi. Nabrała się na to nawet moja mama, która dwa kawałki
białego pieczywa zastąpiła tym chrupkim- pełnoziarnistym, lecz w ilości zdecydowanie większej niż dwa :)
Pieczywo, które upiekłam również zjadam w ilości zwiększonej i robię to świadomie! No bo jak tu się oprzeć? Do
chlebka dodałam wszystko to, co uwielbiam:
suszone pomidory,
czosnek niedźwiedzi i
czarnuszkę. Do tego
pestki słonecznika i jesteśmy ugotowani! Nie da się skończyć na dwóch!Wyciągnijcie z szafek to, co macie-
oliwki,
pestki dyni,
zioła prowansalskie i stwórzcie własną wersję
pieczywa- polubicie te suchary! :)

Składniki na ok. 22sztuki
pieczywa*:200g
mąki pełnoziarnistej- żytnej100g
mąki pszennej0,5 szklanki
wody2 łyżki
oliwy z oliwekgarść pestek
słonecznikagarść
suszonych pomidorówłyżeczka
czosnku niedźwiedziegołyżeczka
czarnuszki0/5 łyżeczki
soliSuszone pomidory drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dosypujemy
mąki,
pestki słonecznika oraz wszystkie
przyprawy. Dolewamy
wodę oraz
oliwę.Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto- w razie potrzeby dosypujemy jeszcze
mąkę. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wycinamy prostokątny.Pieczemy do zrumienienia brzegów ok.10-12minut w rozgrzanym do 180stopni piekarniku.Chłodzimy na kratce, a później zajadamy ze smakiem- dwa...lub więcej...w końcu to zdrowsze od
białego pieczywa, nie? ;)* moje
pieczywo ma wymiary 9cm x 7cm- takie rozmiary miała gwarancja do butów, której użyłam do obrysowania równych prostokątów :)