ßßß Cookit - przepis na Popcorn z masłem i ziołami

Popcorn z masłem i ziołami

Wykonanie

Ania: Pomysł od Nigelli na szybką przekąskę na imprezę. Warto spróbować, bo ten popcorn naprawdę inaczej smakuje, a na pewno warto go postawić na stole dla cudownego aromatu przypraw, którymi się go posypuje. Popcorn jest też dość pikantny. Dawno nie robiłam popcornu, kojarzył mi się z dzieciństwem, ale przyznam, że mogłabym go robić codziennie, bo uwielbiam jak te ziarenka strzelają i uderzają o pokrywkę. Pasowałoby mi tylko znaleźć kogoś kto by później zjadał te wiadra popcornu.
Kris: Zazwyczaj prażymy ziarna kukurydzy posypując je przed podaniem wyłącznie solą. Tutaj jest zdecydowanie inaczej. Odpowiednia mieszanka ziół i masło sprawiają, że popcorn smakuje niecodziennie i jest bardzo aromatyczny i dość pikantny. Zawsze myślałem, że popcorn nie jest źródłem cennych wartości odżywczych. Jak się jednak okazało jest źródłem błonnika i witaminy B. Ponadto badania dowodzą, że prażona kukurydza zapobiega chorobom serca oraz nowotworom, ponieważ znajdują się w niej przeciwutleniacze, które skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Jednak wartości odżywcze popcornu nie będą zachowane, jeśli uprażymy go w zbyt dużej ilości tłuszczu lub dodamy do niego zbyt dużą ilość soli. W dalszym ciągu jest to jednak bardzo kaloryczna przekąska lecz szybka i prosta szczególnie polecana na przyjęcie. Zresztą oryginalnie ten przepis nazywa się „party popcorn” co samo mówi za siebie.
opakowanie popcornu
olej
50 g masła
Przyprawy:
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
Popcorn wrzucamy na rozgrzaną, dużą patelnię i przykrywamy pokrywką. Gdy ziarenka się wyskaczą przekładamy całość do dużego naczynia. Masło roztapiamy i mieszamy z przyprawami. Masło z przyprawami będzie dosyć gęste. Całość wylewamy na popcorn i od razu bardzo energicznie mieszamy w naczyniu. I gotowe, mam nadzieje, że posmakuje gościom.
Źródło przepisu: Nigella Lawson, „Nigella ekspresowo”
Porady:
nie zapomnij przykryć patelnię przykrywką gdyż ziarna kukurydzy podczas prażenie wystrzeliwują z dużą siłą.
Źródło:http://kulinarnepogawedki.pl/popcorn-z-maslem-i-ziolami