Wykonanie
            Ania: Pomysł od Nigelli na szybką przekąskę na imprezę. Warto spróbować, bo ten popcorn naprawdę inaczej smakuje, a na pewno warto go postawić na 
stole dla cudownego aromatu przypraw, którymi się go posypuje. Popcorn jest też dość pikantny. Dawno nie robiłam popcornu, kojarzył mi się z dzieciństwem, ale przyznam, że mogłabym go robić codziennie, bo uwielbiam jak te ziarenka strzelają i uderzają o pokrywkę. Pasowałoby mi tylko znaleźć kogoś kto by później zjadał te wiadra popcornu.Kris: Zazwyczaj prażymy 
ziarna kukurydzy posypując je przed podaniem wyłącznie 
solą. Tutaj jest zdecydowanie inaczej. Odpowiednia mieszanka 
ziół i 
masło sprawiają, że popcorn smakuje niecodziennie i jest bardzo aromatyczny i dość pikantny. Zawsze myślałem, że popcorn nie jest źródłem cennych wartości odżywczych. Jak się jednak okazało jest źródłem błonnika i witaminy B. Ponadto badania dowodzą, że prażona 
kukurydza zapobiega chorobom 
serca oraz nowotworom, ponieważ znajdują się w niej przeciwutleniacze, które skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Jednak wartości odżywcze popcornu nie będą zachowane, jeśli uprażymy go w zbyt dużej ilości tłuszczu lub dodamy do niego zbyt dużą ilość 
soli. W dalszym ciągu jest to jednak bardzo kaloryczna przekąska lecz szybka i prosta szczególnie polecana na przyjęcie. Zresztą oryginalnie ten przepis nazywa się „party popcorn” co samo 
mówi za siebie.opakowanie popcornu
olej50 g 
masłaPrzyprawy:2 łyżeczki 
cynamonu2 łyżeczki mielonego 
kminu rzymskiego2 łyżeczki 
ostrej papryki4 łyżeczki 
soli4 łyżeczki 
cukruPopcorn wrzucamy na rozgrzaną, dużą patelnię i przykrywamy pokrywką. Gdy ziarenka się wyskaczą przekładamy całość do dużego naczynia. 
Masło roztapiamy i mieszamy z 
przyprawami. 
Masło z 
przyprawami będzie dosyć gęste. Całość wylewamy na popcorn i od razu bardzo energicznie mieszamy w naczyniu. I gotowe, mam nadzieje, że posmakuje gościom.Źródło przepisu: Nigella Lawson, „Nigella ekspresowo”Porady:nie zapomnij przykryć patelnię przykrywką gdyż 
ziarna kukurydzy podczas prażenie wystrzeliwują z dużą siłą.