Wykonanie
Ania: Przepyszne, angielskie mini babeczki. Kojarzą mi się ze świętami, Anglią i kolędowaniem. Gdy się je piecze w domu pachnie świętami. Są proste w przygotowaniu, a smak nieziemski. Najlepiej smakują z grzanym
winem… Przepisu szukałam bardzo długo, aż w końcu znalazłam w świątecznej książce Nigelli Lawson.Kris: Mince pie lub minced pie to bardzo aromatyczne i korzenne
ciasteczka. W Anglii można je kupić w supermarketach gotowe, zamrożone i wystarczy je tylko odgrzać w piekarniku. Przygotowywane są głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia stąd też w przeszłości nazywane były Christmas pie.Zróbmy najpierw nadzienie Mincemeat.Potrzebujemy – Mince pie60 ml
czerwonego wina porto75 g
brązowego cukru300 g świeżej
żurawiny1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru½ łyżeczka mielonych
goździków75 g koryntek (nie mogłam ich znaleźć w sklepie więc zastąpiłam je zwykłymi
rodzynkami)75 g
rodzynek30 g
suszonej żurawinydrobno otarta skórka i sok z
klementynki25 ml
brandykilka kropli ekstraktu
migdałowego½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
mioduW tradycyjnej recepturze do tych składników dodawano
łoju wołowego. Ja jednak pozostanę przy unowocześnionej wersji i obędzie się bez
łoju… W tradycyjnej wersji nie było też
żurawiny. W miejsce świeżej
żurawiny należy dodać starte, kwaśne
jabłko, a w miejsce
suszonej żurawiny dodać więcej o 15 g koryntek i
rodzynek.Co robimy – Mince pieNajprzyjemniejsza część przed nami, za chwilę w domu zapachnie świętami – nawet nie czuje, jak mi się rymuje… W dużym garnku rozpuszczamy
cukier w
czerwonym winie. Dodajemy
żurawinę lub starte
jabłko zależnie od wersji. Następnie dodajemy
cynamon,
imbir,
goździki, koryntki i
rodzynki,
suszoną żurawinę (lub więcej koryntek i
rodzynek). Na koniec dodajemy sok i skórkę z
klementynki. Gotujemy całość przez 20 minut, aż
owoce się rozpadną i wchłoną
wino i sok z
klementynki. Następnie ściągamy z ognia i czekamy, aż ostygnie. Dodajemy ekstrakt z
migdałów i
wanilii,
brandy oraz
miód. Energicznie ucieramy masę. Ja rozdrobniłam ją lekko w blenderze.Przepis na ciasto już wkrótce…Źródło przepisu: Nigella Lawson, „”Nigella Świątecznie”Porady:drogie
porto można zastąpić tańszym odpowiednikiem, ważne jest, aby było to czerwone,
słodkie wino,masę (nadzienie do
ciastek) możemy zamrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.