Wykonanie
            A to pyszne ciacho podpatrzyłam niedawno u Myniolinki, której bardzo, ale to bardzo dziękuję za ten przepis. Ciasto zrobiło 
absolutną furorę i znikło bardzo szybko. Zmieniłam tylko 
polewę czekoladową, którą zrobiłam po swojemu, na bazie 
gorzkiej czekolady.A ponieważ ostatnio wena twórcza mnie opuściła, dlatego dziś tylko tyle tytułem krótkiego wstępu :)Ciasto polecam gorąco, a przepis podaję za Autorką :)
Biszkopt:7 
jajek3/4 szklanki + 3 łyżki 
mąki pszennej3/4 szklanki + 6 łyżek 
cukru1/4 szklanki + 2 łyżki 
mąki ziemniaczanej3 łyżki 
kakaoMasa:1 puszka masy karmelowej300 g łuskanego 
słonecznika3/4 kostki 
masła + 1/2 kostki do prażenia 
słonecznika1/4 szklanki 
cukruoraz: 3 paczki 
herbatnikówPolewa czekoladowa:100 g 
gorzkiej czekolady50 g 
margaryny1 łyżka 
mleka1/2 łyżeczki 
mąki ziemniaczanej50 g 
cukru pudru (opcjonalnie, w tym przypadku pominęłam, z uwagi na słodką masę)Przygotowujemy 
biszkopt: 
białka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy 
cukier dalej ubijając. Następnie w dalszym ciągu ubijając dodajemy po kolei 
żółtka.
Mąki i 
kakao dokładnie mieszamy, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, a nie miksera.Blaszkę (u mnie 25x30) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut, generalnie do suchego patyczka.1/2 kostki 
masła rozpuszczamy z 
cukrem, dodajemy 
słonecznik. Wykładamy na dużą blachę i prażymy w piekarniku przez ok. 15 min. Musimy przy tym uważać by nie przypalić 
słonecznika.Uprażony 
słonecznik należy wystudzić i rozkruszyć wałkiem.Pozostałe 
masło (powinno być miękkie) ucieramy z masą karmelową. Dodajemy pokruszony 
słonecznik i dobrze mieszamy.Upieczony i wystudzony dobrze 
biszkopt kroimy na dwa blaty.Dolny blat smarujemy połową masy słonecznikowej. Na 
masie układamy 
herbatniki, na które z kolei wykładamy pozostałą część masy ze 
słonecznikiem. Przykrywamy ciasto drugim blatem 
biszkoptowym.Przygotowujemy 
polewę czekoladową: Wszystkie składniki oprócz 
czekolady wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie wrzucamy połamaną na kostki 
gorzką czekoladę i cały czas mieszając ogrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się 
czekolady.
Polewę czekoladową wykładamy na wierzch ciasta.Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego ;)