ßßß Cookit - przepis na Słonecznik

Słonecznik

nazwa

Wykonanie

A to pyszne ciacho podpatrzyłam niedawno u Myniolinki, której bardzo, ale to bardzo dziękuję za ten przepis. Ciasto zrobiło absolutną furorę i znikło bardzo szybko. Zmieniłam tylko polewę czekoladową, którą zrobiłam po swojemu, na bazie gorzkiej czekolady.
A ponieważ ostatnio wena twórcza mnie opuściła, dlatego dziś tylko tyle tytułem krótkiego wstępu :)
Ciasto polecam gorąco, a przepis podaję za Autorką :)
Biszkopt:
7 jajek
3/4 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki + 6 łyżek cukru
1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
Masa:
1 puszka masy karmelowej
300 g łuskanego słonecznika
3/4 kostki masła + 1/2 kostki do prażenia słonecznika
1/4 szklanki cukru
oraz: 3 paczki herbatników
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g margaryny
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru (opcjonalnie, w tym przypadku pominęłam, z uwagi na słodką masę)
Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie w dalszym ciągu ubijając dodajemy po kolei żółtka.
Mąki i kakao dokładnie mieszamy, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, a nie miksera.
Blaszkę (u mnie 25x30) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut, generalnie do suchego patyczka.
1/2 kostki masła rozpuszczamy z cukrem, dodajemy słonecznik. Wykładamy na dużą blachę i prażymy w piekarniku przez ok. 15 min. Musimy przy tym uważać by nie przypalić słonecznika.
Uprażony słonecznik należy wystudzić i rozkruszyć wałkiem.
Pozostałe masło (powinno być miękkie) ucieramy z masą karmelową. Dodajemy pokruszony słonecznik i dobrze mieszamy.
Upieczony i wystudzony dobrze biszkopt kroimy na dwa blaty.
Dolny blat smarujemy połową masy słonecznikowej. Na masie układamy herbatniki, na które z kolei wykładamy pozostałą część masy ze słonecznikiem. Przykrywamy ciasto drugim blatem biszkoptowym.
Przygotowujemy polewę czekoladową: Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie wrzucamy połamaną na kostki gorzką czekoladę i cały czas mieszając ogrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Polewę czekoladową wykładamy na wierzch ciasta.
Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/07/sonecznik.html