Wykonanie
A to pyszne ciacho podpatrzyłam niedawno u Myniolinki, której bardzo, ale to bardzo dziękuję za ten przepis. Ciasto zrobiło
absolutną furorę i znikło bardzo szybko. Zmieniłam tylko
polewę czekoladową, którą zrobiłam po swojemu, na bazie
gorzkiej czekolady.A ponieważ ostatnio wena twórcza mnie opuściła, dlatego dziś tylko tyle tytułem krótkiego wstępu :)Ciasto polecam gorąco, a przepis podaję za Autorką :)
Biszkopt:7
jajek3/4 szklanki + 3 łyżki
mąki pszennej3/4 szklanki + 6 łyżek
cukru1/4 szklanki + 2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakaoMasa:1 puszka masy karmelowej300 g łuskanego
słonecznika3/4 kostki
masła + 1/2 kostki do prażenia
słonecznika1/4 szklanki
cukruoraz: 3 paczki
herbatnikówPolewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady50 g
margaryny1 łyżka
mleka1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej50 g
cukru pudru (opcjonalnie, w tym przypadku pominęłam, z uwagi na słodką masę)Przygotowujemy
biszkopt:
białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier dalej ubijając. Następnie w dalszym ciągu ubijając dodajemy po kolei
żółtka.
Mąki i
kakao dokładnie mieszamy, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, a nie miksera.Blaszkę (u mnie 25x30) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut, generalnie do suchego patyczka.1/2 kostki
masła rozpuszczamy z
cukrem, dodajemy
słonecznik. Wykładamy na dużą blachę i prażymy w piekarniku przez ok. 15 min. Musimy przy tym uważać by nie przypalić
słonecznika.Uprażony
słonecznik należy wystudzić i rozkruszyć wałkiem.Pozostałe
masło (powinno być miękkie) ucieramy z masą karmelową. Dodajemy pokruszony
słonecznik i dobrze mieszamy.Upieczony i wystudzony dobrze
biszkopt kroimy na dwa blaty.Dolny blat smarujemy połową masy słonecznikowej. Na
masie układamy
herbatniki, na które z kolei wykładamy pozostałą część masy ze
słonecznikiem. Przykrywamy ciasto drugim blatem
biszkoptowym.Przygotowujemy
polewę czekoladową: Wszystkie składniki oprócz
czekolady wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie wrzucamy połamaną na kostki
gorzką czekoladę i cały czas mieszając ogrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady.
Polewę czekoladową wykładamy na wierzch ciasta.Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego ;)