ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona bakłażana, również zapiekanego w piekarniku, lecz tym razem podany bardziej efektywnie, w łódeczkach. Podałam go rodzinie razem z ryżem i pomimo, że zawiera małe ilości ostrzejszych przypraw, takich jak chilli i czosnek, to moja niespełna trzyletnia córeczka zajadała się!
Potrzebne składniki to :
3 bakłażany
½ kg mięsa mielonego
3 pomidory
kawałek twardszego, ostrzejszego sera do posypania
4 – 5 ząbków czosnku
1 większa cebula
½ (nawet trochę mniej) papryczki chilli
przyprawy : bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pierz, sól
olej rzepakowy (do smażenia)
Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż, najpierw odcinając czubek. Wyrzucamy go, natomiast ze środka wycinamy miąższ. Zostawiamy go, gdyż użyjemy go do farszu.
Tak przygotowane łódeczki oprószamy solą i pozostawiamy na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie opłukujemy je z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wybrany miąższ kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z cebulą, papryczką chilli i czosnkiem (te kroimy bardzo drobniutko). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy (do zeszklenia) najpierw cebulkę razem z papryczką chilli i czosnkiem. Następnie wrzucamy mięso mielone i całość razem przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bakłażana i mieszając smażymy przez jakieś 5 – 7 minut.
Na końcu dodajemy pomidory i przyprawy, których ja nigdy nie żałuję. Całość razem smażymy, aż nadmiar wody odparuje nam z patelni, a całość wymiesza się z aromatem przypraw.
Piekarnik rozgrzewamy do 180’C. Łódeczki napełniamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po około 40 minutach posyp je startym żółtym serem i wsadź do piekarnika na kolejne jakieś 5 – 7 minut, aż ser ładnie się rozpuści.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/10/baklazan-faszerowany-miesem-mielonym