Wykonanie

Kolejna odsłona
bakłażana, również zapiekanego w piekarniku, lecz tym razem podany bardziej efektywnie, w łódeczkach. Podałam go rodzinie razem z
ryżem i pomimo, że zawiera małe ilości ostrzejszych przypraw, takich jak
chilli i
czosnek, to moja niespełna trzyletnia córeczka zajadała się!Potrzebne składniki to :3
bakłażany½ kg
mięsa mielonego3
pomidorykawałek twardszego, ostrzejszego
sera do posypania4 – 5 ząbków
czosnku1 większa
cebula½ (nawet trochę mniej)
papryczki chilliprzyprawy :
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie, pierz,
sólolej rzepakowy (do smażenia)
Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż, najpierw odcinając czubek. Wyrzucamy go, natomiast ze środka wycinamy miąższ. Zostawiamy go, gdyż użyjemy go do farszu.Tak przygotowane łódeczki oprószamy
solą i pozostawiamy na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie opłukujemy je z
soli i osuszamy papierowym ręcznikiem.Wybrany miąższ kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z
cebulą,
papryczką chilli i
czosnkiem (te kroimy bardzo drobniutko).
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni z
oliwą podsmażamy (do zeszklenia) najpierw
cebulkę razem z
papryczką chilli i
czosnkiem. Następnie wrzucamy
mięso mielone i całość razem przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy
bakłażana i mieszając smażymy przez jakieś 5 – 7 minut.Na końcu dodajemy
pomidory i
przyprawy, których ja nigdy nie żałuję. Całość razem smażymy, aż nadmiar
wody odparuje nam z patelni, a całość wymiesza się z aromatem przypraw.

Piekarnik rozgrzewamy do 180’C. Łódeczki napełniamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Po około 40 minutach posyp je startym
żółtym serem i wsadź do piekarnika na kolejne jakieś 5 – 7 minut, aż
ser ładnie się rozpuści.
