ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

I znowu słodkości na bazie śliwek od babci Kazi. Dobre, bo kwaskowe, a takie połączenia lubimy. W trakcie robienia pomyliły mi się czynności – pianę z białek powinniśmy połączyć z całym ciastem, a nie tylko z połową, jak zrobiłam to poniżej. Finalny efekt pokazał jednak, że tak również się da!
Składniki :
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształ
4 jajka
10 łyżek gorącej wody
10 łyżek oleju np. rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
małe opakowanie cukru waniliowego
śliwki (wykorzystałam trochę ponad pół kg.)
Zaczynamy od utarcia żółtek z obydwoma cukrami. Powoli dolewamy do masy wodę i olej – na przemian, ciągle mieszając. Ja w tym celu używałam miksera na bardzo niskich obrotach.
Następnie łączymy tą masę z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie ze sobą mieszamy.
Ubijamy pianę z białek na sztywno i mieszamy ją delikatnie z ciastem (lub tak jak ja w tym przypadku – podzieliłam ciasto na pół – jedną połową wykleiłam formę, a do drugiej dodałam 2 łyżki kakao i pianę z białek).
Ciasto wymieszane z pianą z białek dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy formę posmarowaną jakimś tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Układamy połówki śliwek wcześniej umyte i bez pestek (skórką do spodu i lekko dociskamy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C i podpiekamy przez około 15 minut.
Do drugiej połowy ciasta dokładamy 2 łyżki kakao, całość mieszamy, a po wskazanym wyżej czasie, wykładamy na podpieczone ciasto i posypujemy małymi kawałeczkami śliwek. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30-40 minut sprawdzając, czy patyczek jest już suchy.
Pierwszy podpiek piekłam bliżej dołu piekarnika (na 2 półce), kiedy dołożyłam „ciemne” ciasto, przełożyłam blachę wyżej, tj. na 3 półkę od dołu.
Użyłam mniejszej formy do pieczenia o wymiarach 28 na 24 cm.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/09/dwukolorowe-ciasto-sliwkami