Wykonanie

Po raz pierwszy skosztowałam je w grudniu ubiegłego roku. Przyniosła je moja siostra. Bardzo ciekawy i oryginalny smak, oparłam się na przepisie przyniesionym przez siostrę, który znalazła na opakowaniu
płatków firmy
Melit. Dodatkowo obsypałam je wiórkami kokosowymi.Składniki :3 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych½ szklanki
cukru4 łyżki
kakao130 gram
margaryny8 łyżek
mlekacukier waniliowy (małe opakowanie) lub esencja zapachowa (tak było w oryginale napisane)odrobina
wiórków kokosowych lub
cukru pudru do posypaniaopcjonalnie papierowe „papilotki”, foremki o średnicy 3 , 5 cm (malutkie) około 35 sztuk1. W garnku musimy zagotować
mleko z
cukrem zwykłym oraz
waniliowym,
margaryną i
kakao, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.2. Do gotującej się masy wsypujemy
płatki owsiane, dokładnie mieszamy i gotujemy je przez jakieś 35 minut. Nie zapominamy o mieszaniu co jakiś czas, by się nie przypaliły.3. Pod koniec jeżeli zauważymy, że masa jest zbyt sypka, dolewamy jeszcze trochę
mleka i możemy dodać odrobinę
margaryny. Masa musi być na tyle „lepka”/”spoista”, by można z niej było później lepić kulki.4 . Po ugotowaniu odstawiamy by lekko przestygła i kiedy już nie będzie parzyć w ręce, formujemy z niej kuleczki, które na koniec oprószamy i przygniatamy ociupinką wiórek
kokosowych. Będą sprawiały ładne wrażenie oraz wzbogacą smak naszych kuleczek.5. Wkładamy je na koniec w malutkie „papilotki”, jeżeli takie akurat mamy, a jeżeli nie, to po prostu układamy na półmisku i schładzamy przed podaniem w lodówce.Koniec
