Wykonanie

Mąż nadal biega. Nie odpuszcza. Dlatego co jakiś czas staram się zaserwować coś pod kątem jego aktywności, w tym głównie dania oparte na makaronach. Kolejny pomysł zaczerpnęłam ze strony polskabiega.
sport.pl . Nic trudnego, do zrobienia w ciągu kilku minut. Oryginalny, ciekawy smak.Składniki :250 gram
makaronu Spaghettipuszka
pomidorów bez skórki100 gram
sera Lazur2-3 ząbki
czosnkułyżka
olejułyżka
masłaPrzyprawy :
cukier,
oregano,
bazylia,
sólreklama
Ser Lazur można zastąpić Gorgonzolą, a do ozdoby użyć zamiast
pomidora np.listki świeżej
bazylii.

Rozpoczynamy od wstawiania
wody na
makaron, lekko ją solimy do smaku i dodajemy łyżkę
oleju. W garnku (małym) rozpuszczamy
masło i wlewamy całą zawartość puszki
pomidorów. Ponieważ są w kawałkach – miksujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek (lub pokrojony w bardzo drobną kosteczkę). Przyprawiamy szczyptą
soli,
cukru,
oregano i
bazylią – tych ostatnich ja dodaję raczej sporo (pół płaskiej łyżeczki
cukru, szczyptę
soli, po czubatej łyżeczce
oregano i
bazylii). Gotujemy.W tym momencie możemy już wrzucić
makaron do wrzątku i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Sos natomiast dzielimy na dwie części i do jednej, którą trzymamy na gazie, wrzucamy rozdrobniony
ser. Gotujemy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.Ugotowany
makaron odcedzamy, lecz nie przelewamy zimną
wodą. Łączymy go razem z „dwoma” sosami w jednym większym garnku. Ozdabiamy wedle uznania. Smacznego
