Świetne połączenie makaronu farfalle z kalafiorem – zapewne za sprawą użytych przypraw. Więcej nic nie powiem, odkryjcie to sami, z pewnością nie pożałujecie. Możesz je podawać na obiad na ciepło, jak i na letnio, np. jako sałatkę np. do kolacji.Składniki :1 kalafior (średnio-duży)300 gram makaronu farfalle1 cebula2 ząbki czosnkuoliwa z oliwek do smażenia½ łyżeczki szafranu1 duża łyżka suszonej papryki w płatkachpęczek natki pietruszkisól do smakuZacznij od umycia kalafiora i podzielenia jego kwiatu na małe różyczki. Następnie ugotuj go na parze tak, aby nie był do końca dogotowany – później z innymi przyprawami podgotujemy go do miękkości.Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulkę na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek a następnie dodaj szafran. Całość podsmaż aż do zezłocenia się cebulki i aby przeszła szafranem – tak do 5 minut. Potem dodaj czosnek i płatkipapryki. W między czasie oczywiście gotuj już makaron farfalle w lekko osolonej wodzie i poszatkuj natkę pietruszki.Odcedzonego kalafiora przełóż do garnka z odrobinką rozgrzanej oliwy na spodzie. Następnie dodaj całą zawartość z patelni + poszatkowaną natkę pietruszki i wymieszaj, aby kalafior przeszedł przyprawami. Dolej około ½ szklanki wody i gotuj aż do miękkości kalafiora (ale nie za mocno – by się nie „rozciapał”). Na koniec wrzuć ugotowany makaron farfalle – wymieszaj i podawaj