ßßß Cookit - przepis na Farfalle z kalafiorem

Farfalle z kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Świetne połączenie makaronu farfalle z kalafiorem – zapewne za sprawą użytych przypraw. Więcej nic nie powiem, odkryjcie to sami, z pewnością nie pożałujecie. Możesz je podawać na obiad na ciepło, jak i na letnio, np. jako sałatkę np. do kolacji.
Składniki :
1 kalafior (średnio-duży)
300 gram makaronu farfalle
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
½ łyżeczki szafranu
1 duża łyżka suszonej papryki w płatkach
pęczek natki pietruszki
sól do smaku
Zacznij od umycia kalafiora i podzielenia jego kwiatu na małe różyczki. Następnie ugotuj go na parze tak, aby nie był do końca dogotowany – później z innymi przyprawami podgotujemy go do miękkości.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulkę na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek a następnie dodaj szafran. Całość podsmaż aż do zezłocenia się cebulki i aby przeszła szafranem – tak do 5 minut. Potem dodaj czosnek i płatki papryki. W między czasie oczywiście gotuj już makaron farfalle w lekko osolonej wodzie i poszatkuj natkę pietruszki.
Odcedzonego kalafiora przełóż do garnka z odrobinką rozgrzanej oliwy na spodzie. Następnie dodaj całą zawartość z patelni + poszatkowaną natkę pietruszki i wymieszaj, aby kalafior przeszedł przyprawami. Dolej około ½ szklanki wody i gotuj aż do miękkości kalafiora (ale nie za mocno – by się nie „rozciapał”). Na koniec wrzuć ugotowany makaron farfalle – wymieszaj i podawaj
Źródło:http://bettycook.pl/2013/10/farfalle-z-kalafiorem