Wykonanie

Farfalle to po prostu odmiana
makaronu, w kształcie kokardek. Tak jak pozostałe, świetnie się komponuje ze wszelkiego typu sosami i lekkimi
sałatkami. Możemy podać je z tradycyjnym
pomidorowym, pokombinować z
serowym (używając paru rodzajów
sera), lecz ja dzisiaj zdecydowałam się ponownie użyć bardzo dobrego, sprawdzonego sosu
śmietanowo –
pieczarkowego.Plus dzisiejszych farfalli? Robi się je „na szybko”, w dodatku obiad świetnie się odgrzewa, nawet na drugi dzień.ReklamaSkładniki :opakowanie
makaronu Farfalle70 dag
pieczarekmały kubeczek
śmietany 12%trochę
śmietanki z kartoniku 12 %3-4 dojrzałe
pomidory1
cebulka70-100 gram
żółtego sera do posypania
olej do smażeniaodrobina
margaryny do wysmarowania naczynia
Przyprawy :
sól,
pieprz,
oreganoZapiekankę w zasadzie można podać bez
mięsa, lecz mój organizm nie trawi takiego obiadu 😉 Ja dokupiłam i również proponuje
medaliony z indyka (mogą być też
piersi z kurczaka).

Standardowo
pieczarki obieramy i kroimy w dość grube plastry.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na odrobinie
oleju, a następnie dorzucamy
pieczarki i smażymy razem całość do momentu, kiedy
pieczarki będą delikatnie podsmażone, a nie spalone.W międzyczasie wstawimy
makaron i gotujemy go al dente w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki solimy i
pieprzymy do smaku, a następnie wlewamy
śmietanę w kubeczku i całość razem smażymy, a
potem dusimy pod przykryciem. Należy pamiętać o zamieszaniu co jakiś czas.Myjemy
medaliony z indyka, solimy i
pieprzymy do smaku. Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je i rozbijamy je przed planowanym obiadem i smażymy na „świeżo” z obu stron na złoty kolor na odrobinie
oleju. By
mięso było miękkie i nie „wysuszone” – robię to pod przykryciem.
Makaron gotowy – kończymy sos dolewając trochę
śmietany w kartoniku. Wtedy sos nabiera ślicznego, śnieżnobiałego koloru i jeszcze milszego zapachu. Całość wlewamy do garnka z odcedzonym
makaronem i mieszamy. Przyprawiamy odrobiną
oregano do smaku.Wykładamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym odrobinką
margaryny. Na wierzch układamy pokrojone w plastry
pomidory (solimy i
pieprzymy je do smaku) i posypujemy startym
żółtym serem (dość grubą warstwą).Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190’ na jakieś 20 minut – tylko po to, by się dobrze zagrzało.Jak już wcześniej wspomniałam, możemy podać z kawałkiem jakiegoś fileta i ozdobić paroma listkami świeżego
oregano. Pamiętaj, by każdy dostał choć plasterek tego pysznego zapieczonego z
serkiem pomidorkaSmacznego!
