Wykonanie

Kolejna gratka dla aktywnych i szukających dań opartych na
makaronie! Dzisiaj nie tylko z samym sosem i bez używania
tuńczyka. Uzupełnieniem będzie
filet z piersi kurczaka. Wszystko to oczywiście bardzo odżywcze i energetyczne, a przepis tradycyjnie wykorzystuje dzięki uprzejmości serwisu treningbiegacza.pl.Składniki :około pół kilograma
piersi z kurczaka80 dag ładnych
pieczarek1
cebulanatka pietruszkimakaronmała
śmietana 12% w kubeczku i trochę 12% w kartonikuolej/oliwa do smażenia
parmezan i jakiś pikantny
ser – trochę do posypania
sól i
pieprz do smaku
Pieczarki obieramy ze skórki i odcinamy praktycznie cały korzonek. Kapelusze kroimy w dość grube plasterki. Ponieważ to właśnie one są bazą naszego dania, postarajcie się aby były naprawdę ładne. Po paru „wpadkach” powiedziałam sobie, że nigdy więcej kupowania takich rzeczy w dyskontach i supermarketach. Kupowane na „ryneczku” są okazałej wielkości, mają piękny kolor, zapach i są naprawdę ciężkie/mięsiste – a w dobrej kuchni przecież o to właśnie chodzi – będzie smaczna pod jednym warunkiem – jeżeli użyjemy dobrych produktów

Następnie obieramy i szatkujemy
cebulę w drobną kosteczkę (użyłam dwóch małych zamiast 1 dużej). Smażymy ją oraz
pieczarki (posolone) na odrobinie
oleju na dwóch osobnych patelniach.ReklamaKiedy
cebulka będzie już gotowa, przekładamy ją na patelnię z podsmażonymi już
pieczarkami i smażymy razem całość ok. 10 minut. Smażąc
pieczarki pamiętaj, aby co jakich czas odlewać nadmiar
wody jaki się wytwarza w wyniku smażenia.


W międzyczasie myjemy i „filetujemy” piersi – na koniec solimy i
pieprzymy je z obu stron. Zawsze używam świeżo zmielonego
pieprzu – polecam, gdyż ma całkiem inny smak i zapach niż ten mielony, kupiony w sklepie. Szatkujemy również
natkę pietruszki.


Piersi smażymy na rozgrzanym
oleju pod przykryciem. W międzyczasie wstawiamy
wodę na
makaron.

Kiedy podsmażą się
pieczarki wraz
cebulką, odstawiamy je na najmniejszy palnik i wlewamy
śmietanę w kubeczku – 125 ml (tak około – ja wlałam połowę dużego kubeczka). Dusimy razem pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Ścieramy
ser do posypania – kupiłam już starty
parmezan i odrobinę goudy. Piersi jak się usmażą, kroimy w plastry.

Tuż przed podaniem, kiedy ugotuje się
makaron i piersi będą gotowe, zagęszczamy
sos pieczarkowy dolewając odrobinę
śmietany w kartoniku (jeszcze chwilkę razem gotujemy).

Całość możemy podać przekładając piersi poszatkowaną
natką pietruszki. Posypujemy
startym serem.


