ßßß
Składniki:1 kg mąki1 kostka margaryny1 kubek kwaśnej śmietany2 łyżki cukru2 płaskie łyżeczki drożdży suszonychkonfitura lub inne nadzienie (gotowe lub zrobione samodzielnie jak tutaj)lukier (taki jak tu lub tu)płatki migdałówPrzygotowanie:Mąkę przesiać i zagnieść z margaryną, śmietaną, drożdżami i cukrem. Powinno powstać elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na sześć równych części i każdą z nich rozwałkować na dosyć cienki placek. Powstały placek przekroić na pół, następnie na cztery, i na osiem równych części, które będą tworzyły trójkąty.Nakładać nadzienie od szerszej części każdego kawałka ciasta i zawijać rogaliki.Piekarnik nagrzać do 180 C.Rogaliki układać na papier do pieczenia i piec ok 25 minut, aż będą lekko złociste.Płatki migdałów wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewać mieszając aż zrobią się chrupiące. Kiedy wystygną, należy je delikatnie posiekać na drobniejsze kawałki.Wystudzone rogaliki posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów.Smacznego :)