ßßß Cookit - przepis na Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym

Muffiny z ciasta francuskiego nadziewane farszem mięsnym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 cebule
250 g pieczarek
150 g żółtego sera
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka sosu słodko-kwaśnego
¼ kostki masła do smażenia
przyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości. Smażymy je na łyżce masłapieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Rozgrzewamy pozostałe masło na patelni, wsypujemy cebulę i prużymy na małym ogniu tak długo aż stanie się miękka. Dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, następnie usmażone mięso z kurczaka i wszystko mieszamy ze sobą aż składniki się połączą. Na sam koniec wlewamy sos słodko-kwaśny i dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na 12 równych części. Blachę do muf finek smarujemy oliwą, aby ciasto nie przylgnęło podczas pieczenia. Każdą foremką wykładamy ciastem francuskim, tak by końce wystawały ponad formę. Układamy farsz. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy startym na dużych oczkach serem.
Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
Doskonale smakują na gorąco jak i na zimno.
Danie bierze udział w akcji:
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/11/muffiny-z-ciasta-francuskiego-nadziewane-farszem-miesnym