ßßß
Składniki:Spód:200 g masła lub margaryny300 g herbatników petit buerre (o maślanym smaku)3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao2 kieliszki wódki1 cukier waniliowy2 łyżki cukru pudruMasa mleczno-kokosowa:¼ szklanki mleka 3,2%¼ szklanki cukru150 g masła lub margaryny2 szklanki mleka w proszku200 g wiórków kokosowychPolewa:3 łyżki wrzącej wody3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao100 g masła lub margarynyWykonanie:Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, można do tego użyć blendera lub zrobić to ręcznie. W garnku rozpuszczamy masło, cukier puder, cukier waniliowy, wlewamy wódkę, gdy te składniki stworzą polewę wrzucamy pokruszone herbatniki. Mieszamy tak długo aż się ze sobą połączą. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×30. Dociskamy ją do dna.
Przygotowujemy masę mleczno-kokosową. Mleko zagotowujemy z cukrem i rozpuszczamy margarynę, studzimy. Dodajemy mleko w proszku i wiórka kokosowe, miksujemy na najwyższych obrotach do powstania puszystej masy. Wykładamy powstałą masę na czekoladowy spód i delikatnie dociskamy.Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę aby wszystkie składniki stężały, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.