Wykonanie
Pyszne ciacho,
ciasteczko bez pieczenia.

Składniki:
masa
kakaowa:
350 g
herbatników petit beurre150 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru3 czubate łyżki
kakao100 ml
likieru sheridan's (
wódki,
mleka lub
wody)
1 łyżka
cukru waniliowegomasa kokosowa:
50 g
masła1 szklanka
cukru zwykłego
100 ml
śmietany 18 %
150 g
wiórków kokosowych
Herbatniki ucieramy w malakserze, blenderze, mielimy w maszynce lub rozcieramy tłuczkiem by powstał proszek. Ja nie miałam malaksera, blendera było mi szkoda, więc tłuczkiem ucierałyśmy z córkami na proszek,
potem przesiałam przez sitko i tak przez cały czas.
Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowy, dodajemy
kakao i
likier lub inny
alkohol lub
wodę bądź
mleko, ucieramy do połączenia składników, aż masa lekko zbieleje. Wsypujemy zmielone
herbatniki i mieszamy krótko mikserem lub łyżką, ja ręką. Masa kokosowa, w rondelku podgrzewamy
śmietanę cukier i
masło, gotujemy chwilę by
cukier się rozpuścił, wsypujemy
wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia wałkujemy ciemne ciasto na kształt prostokąta o bokach 40 cm na 26 cm. Na rozwałkowane wykładamy lekko przestudzoną masę
kokosową, równomiernie ją rozprowadzając. Całą roladkę zwijamy ciasno pomagając sobie papierem, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.
SMACZNEGO

