ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
½ kg schabu bez kości
¼ szklanki mąki pszennej
3 cebule
2 marchewki
2 liście laurowe
sól wg uznania
pieprz wg uznania
oliwa do smażenia
1 kostka rosołowa
Wykonanie:
Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w centymetrowe plastry po czym oprószamy je solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak by mięso było zakryte i wstawiamy na mały ogień i prużymy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie i dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie dodajemy liść laurowy, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, kostkę rosołową i do smaku sól i pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu sos zaciągamy resztą maki aby był gęsty. Podajemy z ziemniakami.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/03/10/schab-w-sosie-wlasnym