Składniki:½ kg schabu bez kości¼ szklanki mąki pszennej3 cebule2 marchewki2 liście laurowesól wg uznaniapieprz wg uznaniaoliwa do smażenia1 kostka rosołowaWykonanie:Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w centymetrowe plastry po czym oprószamy je solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak by mięso było zakryte i wstawiamy na mały ogień i prużymy.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie i dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie dodajemy liść laurowy, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, kostkę rosołową i do smaku sól i pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu sos zaciągamy resztą maki aby był gęsty. Podajemy z ziemniakami.