Składniki:1 kg schabu bez kości1 litr mleka 3,2%kilka ząbków czosnkusólMarchewka duszona z cebulką:40 dag marchewki1 średniej wielkości cebula1 łyżka stołowa margarynymały pęczek zielonej pietruszkisólWykonanie:Mięso natrzeć solą i odstawić na około godzinę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Zagotować mleko. Schab ułożyć w brytfance lub szkle żaroodpornym, obłóż czosnkiem i zalać gorącym mlekiem. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i piec schab przez godzinę, co jakiś czas dolewając trochę mleka. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać i dusić na margarynie, na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie posolić i dusić jeszcze kilka minut.Moje rady:Schab można także przyprawić dla smaku pieprzem i majerankiem. Danie smakuje świetnie podawane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, ryżem i sałatkami lub gotowanymi warzywami.