ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony w mleku ze smażoną marchewką

Schab pieczony w mleku ze smażoną marchewką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 litr mleka 3,2%
kilka ząbków czosnku
sól
Marchewka duszona z cebulką:
40 dag marchewki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka stołowa margaryny
mały pęczek zielonej pietruszki
sól
Wykonanie:
Mięso natrzeć solą i odstawić na około godzinę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Zagotować mleko. Schab ułożyć w brytfance lub szkle żaroodpornym, obłóż czosnkiem i zalać gorącym mlekiem. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i piec schab przez godzinę, co jakiś czas dolewając trochę mleka. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać i dusić na margarynie, na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie posolić i dusić jeszcze kilka minut.
Moje rady:
Schab można także przyprawić dla smaku pieprzem i majerankiem. Danie smakuje świetnie podawane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, ryżem i sałatkami lub gotowanymi warzywami.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/02/20/schab-pieczony-w-mleku-z-smazona-marchewka