ßßß
Czas przygotowania: ok. 1 godz.Składniki :0,5 kg niewielkich truskawekKruche ciasto na spód:2 szkl. mąki pszennej0,5 szkl. drobnomielonego cukru200 g masła lub miękkiej margaryny1 jajkoszczypta soliMasa budyniowa:500 ml mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub waniliowego)2 łyżki cukru2 opakowania cukru wanilinowego2 łyżki masła2 żółtkaPrzygotowanie :Zagniatamy szybko kruche ciasto z mąki, cukru, margaryny i jajka, dodajemy odrobinę soli. Jednolitą masę chłodzimy ok. 30 min w lodówce. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na natłuszczoną formę do tarty, nakłuwamy widelcem spód w kilku miejscach i pieczemy ok 20-25 min w temp. 200 st. C, aż zacznie się rumienić (najlepiej piec „z obciążeniem”, czyli np. z użyciem fasoli, wtedy mamy pewność, że ciasto nam za bardzo nie wyrośnie).Przygotowujemy masę budyniową. Rozpuszczamy budyń w 1/2 szklanki zimnego mleka, jednocześnie podgrzewamy resztę mleka w garnku i jak się zacznie gotować wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Całość zagotowujemy intensywnie mieszając, następnie dodajemy masło i cukier. Zdejmujemy masę z ognia i wbijamy 2 żółtka, bardzo intensywnie mieszając.Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony i wystudzony spód tarty. Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami. Ciasto studzimy, po czym zamykamy je w lodówce na ok. 2 godziny. Gotowe!
Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →