Wykonanie
Opublikowano 24 czerwca 2013, autor: M.
Truskawkowy sezon rozpoczął się na dobre, więc czas przypomnieć sobie najlepsze z możliwych połączeń
smakowych-
truskawki i
budyń waniliowyJedno z ciast, które „znika” w godzinę

Czas przygotowania: ok. 1 godz.Składniki :0,5 kg niewielkich
truskawekKruche ciasto na spód:2 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl. drobnomielonego
cukru200 g
masła lub
miękkiej margaryny1
jajkoszczypta
soliMasa budyniowa:500 ml
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego (lub
waniliowego)2 łyżki
cukru2 opakowania
cukru wanilinowego2 łyżki
masła2
żółtkaPrzygotowanie :Zagniatamy szybko kruche ciasto z
mąki,
cukru,
margaryny i
jajka, dodajemy odrobinę
soli. Jednolitą masę chłodzimy ok. 30 min w lodówce. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na natłuszczoną formę do tarty, nakłuwamy widelcem spód w kilku miejscach i pieczemy ok 20-25 min w temp. 200 st. C, aż zacznie się rumienić (najlepiej piec „z obciążeniem”, czyli np. z użyciem
fasoli, wtedy mamy pewność, że ciasto nam za bardzo nie wyrośnie).Przygotowujemy masę budyniową. Rozpuszczamy
budyń w 1/2 szklanki zimnego
mleka, jednocześnie podgrzewamy resztę
mleka w garnku i jak się zacznie gotować wlewamy zimne
mleko z proszkiem budyniowym. Całość zagotowujemy intensywnie mieszając, następnie dodajemy
masło i
cukier. Zdejmujemy masę z ognia i wbijamy 2
żółtka, bardzo intensywnie mieszając.Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony i wystudzony spód tarty. Wierzch ciasta dekorujemy
truskawkami. Ciasto studzimy, po czym zamykamy je w lodówce na ok. 2 godziny. Gotowe!

Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →