Wykonanie
Lubicie cukinię? Ja uwielbiam,
cukinia zawsze towarzyszy nam podczas grillowania, świetnie pasuje do
bazyliowego pesto a dziś wkroczyła na nasze talerze w formie zapiekanki.
Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które kryje potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP, B1. Najsmaczniejsze są
młode, nieprzerośnięte jeszcze
cukinie, dzięki
czemu praktycznie cała
cukinia nadaje się do zjedzenia. W przerośniętych cukiniach dużą część warzywa zajmują gniazda nasienne, a miąższ może okazać się gumiasty.
Cukinia doskonale smakuje zarówno pieczona, duszona jak i grillowana. Jako ciekawostkę dodam, że to właśnie
cukinia jest warzywem które może być podawane już półrocznemu dziecku, ze względu na łatwość trawienia oraz jej wartości odżywcze. Dziś chciałabym polecić Wam fantastyczny przepis na to warzywo, dziś zapiekanka z
cukinii i
kurczaka, zapraszam.potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.htmlpotas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.htmlSkładniki, których potrzebujesz:
Pierś z kurczaka ok 300 g
CukiniaCebula czerwonaMozzarella (opcjonalnie)Marynata do
mięsa:
Ocet balsamicznyKolendraCzubryca czerwona
SólSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i zabieramy się za marynatę. Do przygotowania marynaty potrzebujemy pęczek świeżej, posiekanej
kolendry, łyżkę czubrycy czerwonej, łyżkę
oliwy oraz łyżkę
octu balsamicznego. Składniki mieszamy i dodajemy do
kurczaka. Zamarynowane
mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować warzywa.
Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry natomiast
cukinię myjemy, kroimy w plastry i posypujemy
solą, aby puściła
soki, które następnie odsączamy. Tym sposobem pozbywamy się goryczki. Składniki zapiekanki z
cukinii i
kurczaka układamy warstwowo. Na dno idzie porządna warstwa marynowanej
piersi z kurczaka, następnie plastry
cebuli i
cukinia.Zapiekamy ok 30 minut (lub do miękkości i zarumienienia
cukinii) w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 2 minutki pieczenia zapiekankę pokrywam plastrami
mozzarelli, aby spokojnie zdążyła się rozpuścić.Gotową zapiekankę podaję posypaną świeżym
koperkiem, po prostu niebo w gębie!
Danie jest lekkostrawne, bogate w
białko oraz dostarcza sporą porcję warzyw. Do zapieczenia nie używam już żadnych kremowych
sosów dlatego zdecydowałam się na dodanie
mozzarelli pod koniec pieczenia. Oczywiście jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność dania możecie zrezygnować z
sera ale uważam, że jedząc z głową raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na zapiekankę z dodatkiem
mozzarelli.
A jaki jest Twój ulubiony przepis na cukinię?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...