ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z cukinii i kurczaka

Zapiekanka z cukinii i kurczaka

nazwa

Wykonanie

Lubicie cukinię? Ja uwielbiam, cukinia zawsze towarzyszy nam podczas grillowania, świetnie pasuje do bazyliowego pesto a dziś wkroczyła na nasze talerze w formie zapiekanki. Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które kryje potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP, B1. Najsmaczniejsze są młode, nieprzerośnięte jeszcze cukinie, dzięki czemu praktycznie cała cukinia nadaje się do zjedzenia. W przerośniętych cukiniach dużą część warzywa zajmują gniazda nasienne, a miąższ może okazać się gumiasty. Cukinia doskonale smakuje zarówno pieczona, duszona jak i grillowana. Jako ciekawostkę dodam, że to właśnie cukinia jest warzywem które może być podawane już półrocznemu dziecku, ze względu na łatwość trawienia oraz jej wartości odżywcze. Dziś chciałabym polecić Wam fantastyczny przepis na to warzywo, dziś zapiekanka z cukinii i kurczaka, zapraszam.
potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Składniki, których potrzebujesz:
Pierś z kurczaka ok 300 g
Cukinia
Cebula czerwona
Mozzarella (opcjonalnie)
Marynata do mięsa:
Ocet balsamiczny
Kolendra
Czubryca czerwona
Sól
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i zabieramy się za marynatę. Do przygotowania marynaty potrzebujemy pęczek świeżej, posiekanej kolendry, łyżkę czubrycy czerwonej, łyżkę oliwy oraz łyżkę octu balsamicznego. Składniki mieszamy i dodajemy do kurczaka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry natomiast cukinię myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, aby puściła soki, które następnie odsączamy. Tym sposobem pozbywamy się goryczki. Składniki zapiekanki z cukinii i kurczaka układamy warstwowo. Na dno idzie porządna warstwa marynowanej piersi z kurczaka, następnie plastry cebuli i cukinia.Zapiekamy ok 30 minut (lub do miękkości i zarumienienia cukinii) w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 2 minutki pieczenia zapiekankę pokrywam plastrami mozzarelli, aby spokojnie zdążyła się rozpuścić.
Gotową zapiekankę podaję posypaną świeżym koperkiem, po prostu niebo w gębie!
Danie jest lekkostrawne, bogate w białko oraz dostarcza sporą porcję warzyw. Do zapieczenia nie używam już żadnych kremowych sosów dlatego zdecydowałam się na dodanie mozzarelli pod koniec pieczenia. Oczywiście jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność dania możecie zrezygnować z sera ale uważam, że jedząc z głową raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na zapiekankę z dodatkiem mozzarelli.
A jaki jest Twój ulubiony przepis na cukinię?
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/zapiekanka-z-cukinii-i-kurczaka