Wykonanie
Mam nadzieję, że choć u Was czuć już wiosnę i iście wiosenne temperatury, bo w Trójmieście niestety mam wrażenie, że bliżej do jesieni niż wiosny. Od rana chmurzy się i siąpi deszcz. W takie dni najbardziej lubię szybkie i mało skomplikowane przepisy, tak by szybciutko przygotować coś do jedzenia, zaparzyć gorącą
herbatę i schować się pod kocem, wieczór dopełnić może jedynie dobry film. Taki właśnie
plan chodzi za mną od wczesnych godzin porannych, więc możecie się tylko domyślać jak ciężko było wysiedzieć w pracy. Ale realizacja moich
planów coraz bliżej, jeszcze tylko
sałatkowy post dla Was i chowam się pod kocem

Dzisiejsza
sałatka jak najbardziej spełnia powyższe wymagania a mianowicie potrzebujemy jedynie kilku łatwo dostępnych składników, które gotujemy i kroimy. Szybko, łatwo i przyjemnie.Składniki, których potrzebujemy:
Pierś z kurczaka ok. 0.5kg
Seler naciowy ok. 4 łodygi
Winogrono czerwone ok. 250g (mile widziane bezpestkowe)3
jajkaJogurt greckiCzosnek ok. 5-6 ząbków
Siemię lniane
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy i gotujemy do miękkości . Następnie lekko studzimy i kroimy w kostkę. Pokrojonego
kurczaka możemy lekko doprawić
solą i
pieprzem. W
między czasie gotujemy
jajka na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
Winogrona myjemy i kroimy na ćwiartki. Jeśli udało nam się kupić wersję bezpestkową mamy troszkę mniej pracy, jeśli nie, też tragedii nie będzie ale mamy odrobinę więcej zabawy by pozbyć się pestek. Przechodzimy do naszego głównego składnika, w końcu to
sałatka z
selera naciowego .
Seler dzielimy na pojedyncze łodygi, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do całości brakuje już tylko sosu.
Sałatkę podajemy z
sosem czosnkowym, zatem
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do
jogurtu greckiego. Całość mieszamy. Opcjonalnie możemy delikatnie doprawić sos
solą i
pieprzem. Sos dodajemy do składników i dokładnie mieszamy. Na koniec posypuje
sałatkę siemieniem lnianym i gotowe! Przygotowanie dania z pewnością nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Sałatka świetnie nadaje się dla osób dbających o swoją wagę. Dzięki dużej zawartości
selera naciowego dostarczamy organizmowi wielu witamin(C,E,B) oraz mikroelementów .
Seler oczyszcza organizm, przyśpiesza metabolizm, pomaga trawić tłuszcze, a co ważne posiada zaledwie 13kcal w 100g.
Seler naciowy zaleca się zjadać na surowo, lecz mnie niestety w takiej formie nie przekonuje, za to w
sałatce z
kurczakiem i
winogronami smakuje świetnie. Przepis sprawdzi się zarówno jako lekkie danie obiadowe lub kolacja.Zatem mam nadzieję, że lubisz takie nietypowe połączenia smaków i wypróbujesz ten przepis.
Dajcie koniecznie znać do czego Wy najczęściej wykorzystujecie
seler.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...