ßßß
Dzisiejsza sałatka jak najbardziej spełnia powyższe wymagania a mianowicie potrzebujemy jedynie kilku łatwo dostępnych składników, które gotujemy i kroimy. Szybko, łatwo i przyjemnie.Składniki, których potrzebujemy:Pierś z kurczaka ok. 0.5kgSeler naciowy ok. 4 łodygiWinogrono czerwone ok. 250g (mile widziane bezpestkowe)3 jajkaJogurt greckiCzosnek ok. 5-6 ząbkówSiemię lniane
Sposób przygotowania:Kurczaka oczyszczamy i gotujemy do miękkości . Następnie lekko studzimy i kroimy w kostkę. Pokrojonego kurczaka możemy lekko doprawić solą i pieprzem. W między czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Winogrona myjemy i kroimy na ćwiartki. Jeśli udało nam się kupić wersję bezpestkową mamy troszkę mniej pracy, jeśli nie, też tragedii nie będzie ale mamy odrobinę więcej zabawy by pozbyć się pestek. Przechodzimy do naszego głównego składnika, w końcu to sałatka z selera naciowego .Seler dzielimy na pojedyncze łodygi, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do całości brakuje już tylko sosu. Sałatkę podajemy z sosem czosnkowym, zatem czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu greckiego. Całość mieszamy. Opcjonalnie możemy delikatnie doprawić sos solą i pieprzem. Sos dodajemy do składników i dokładnie mieszamy. Na koniec posypuje sałatkę siemieniem lnianym i gotowe! Przygotowanie dania z pewnością nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Sałatka świetnie nadaje się dla osób dbających o swoją wagę. Dzięki dużej zawartości selera naciowego dostarczamy organizmowi wielu witamin(C,E,B) oraz mikroelementów . Seler oczyszcza organizm, przyśpiesza metabolizm, pomaga trawić tłuszcze, a co ważne posiada zaledwie 13kcal w 100g. Seler naciowy zaleca się zjadać na surowo, lecz mnie niestety w takiej formie nie przekonuje, za to w sałatce z kurczakiem i winogronami smakuje świetnie. Przepis sprawdzi się zarówno jako lekkie danie obiadowe lub kolacja.Zatem mam nadzieję, że lubisz takie nietypowe połączenia smaków i wypróbujesz ten przepis. Dajcie koniecznie znać do czego Wy najczęściej wykorzystujecie seler.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...